dijous, 27 de juny del 2013

L'ajuntament de Puigcerdà farà una prova pilot per mirar d'implantar un transport urbà a la demanda

L'ajuntament de Puigcerdà farà una prova pilot per tal d'implantar un sistema de transport urbà a la demanda. L'equip de govern ha rescatat una de les idees plantejades en l'anterior mandat, però amb lleus modificacions. Es manté la idea de no implantar un mitjà de transport que faci un recorregut de forma regular, sinó que s'adapti a la demanda que hi hagi en cada moment per part dels usuaris. D'aquesta manera, les persones que vulguin utilitzar el servei s'hauran de desplaçar a una de les parades del recorregut i demanar que les recullin. 

En principi, l'ajuntament proposarà que els encarregats d'oferir aquest transport siguin els mateixos taxistes de la Vila. La prova pilot es farà a principis del 2014 i determinarà si el servei funciona i si és viable, o fins i tot, si es pot ampliar en un futur. D'aquesta manera, l'ajuntament vol incentivar també l'ús del transport públic i el fet que els veïns i veïnes no utilitzin tant el vehicle particular. 

dimecres, 26 de juny del 2013

El govern francès confirma que hi haurà acomiadaments a la Perla Cerdana d'Oceja

L'Agència Regional de Salut francesa ha confirmat als treballadors del centre sociosanitari de la Perla Cerdana d'Oceja el que ja temien: hi haurà acomiadaments. Ja fa mesos que els empleats es van començar a mobilitzar, perquè temien que el govern francès volgués tancar dos dels nou centres sanitaris que hi ha integrats dins del complex de la Perla. La setmana passada una cinquantena de treballadors es van traslladar fins a Montpeller, on es van manifestar i es van reunir amb responsables de l'Agència de Salut. L'objectiu del govern és que aquesta àrea de la Perla s'unifiqui amb tres centres més de l'Alta Cerdanya, però aquest procés comportarà l'acomiadament de treballadors.

Per tot plegat, els treballadors pensen seguir amb les manifestacions i les mobilitzacions al llarg d'aquest estiu. De moment, han penjat cartells reivindicatius en diferents pobles de l'Alta Cerdanya. Fa uns dies, a més, van penjar dues grans pancartes a l'edifici de la Perla, però la direcció va ordenar despenjar-les al cap de dues hores. Per la seva banda, els alcaldes de la zona han aprovat una moció en contra del tancament de centres a la Perla. 

divendres, 21 de juny del 2013

Tot a punt per la revetlla de Sant Joan

Els cerdans ja es comencen a preparar per celebrar la revetlla de Sant Joan. Ja fa uns quants dies que a les principals poblacions de la comarca s'hi poden veure les tradicionals casetes de venda de petards i en paral·lel, a totes les localitats ja comencen a apilar fustes per poder fer una bona foguera. Tot i que, com a tot arreu, la crisi es nota i la gent limita molt les seves compres, aquests dies ja s'han començat a vendre força petards i coets, tal com expliquen els responsables de les casetes instal·lades a Puigcerdà. 

A banda dels petards, l'altra gran protagonista de la revetlla de Sant Joan és la coca, sobretot la de brioix i fruita confitada, i la de pinyons. A la pastisseria Gil de Llívia, aquest divendres al matí ja en començaven a elaborar, per tal que a la tarda, els més impacients ja en poguessin comprar. Tot i això, asseguren que el gruix el despatxaran el mateix diumenge. Només en aquesta pastisseria calculen que vendran unes 150 o 200 coques de Sant Joan. Enguany, el fet que la revetlla caigui en pont els fa ser optimistes i confien que això atregui a més visitants.

dijous, 20 de juny del 2013

L'alcaldessa de Llívia torna de la reunió amb l'ambaixador de límits amb poques esperances

L'ajuntament de Llívia no confia gaire amb les accions que pugui dur a terme l'ambaixador espanyol a la Comissió de Límits, en l'afer de la rotonda que França vol fer a la carretera neutral. L'alcaldessa, Sílvia Orriols, es va desplaçar a Madrid aquest dimecres per tal de reunir-s'hi, però les expectatives no són massa bones.

Fa unes setmanes, l'ambaixador ja havia comunicat al seu homòleg francès que no hi havia cap impediment legal perquè fessin la rotonda a l'enllaç de la carretera neutral amb l'E9. L'ajuntament de Llívia, que s'hi oposa totalment, va demanar de reunir-se amb el diplomàtic per mirar de fer-li entendre la situació i aprofitar per entregar-li les més de 1.600 signatures i les mocions de molts ajuntaments de la comarca en contra de l'obra. La impressió que se'n va endur l'alcaldessa, però, va ser que "l'ambaixador ja dóna la qüestió per perduda i que com a molt traslladarà les signatures recollides al seu homòleg francès i poca cosa més":

A banda, Orriols va aprofitar la visita a Madrid per reunir-se amb diputats i senadors catalans, i mirar que ells facin alguna gestió perquè els rebi el Ministeri d'Afers Exteriors. Llívia s'oposa fermament a la construcció d'aquesta rotonda ja que afectaria la preferència de pas que té reconeguda històricament sobre aquesta carretera. A més, assegura que darrere de tot plegat hi ha la intenció de millorar l'accés a una gran superfície comercial que es vol fer a la zona. 

A la imatge, l'ajuntament de Llívia amb la pancarta en contra de la rotonda. 

dimecres, 19 de juny del 2013

França postposa les obres a la carretera neutral per "inclemències meteorològiques"

Les autoritats franceses han decidit postposar les obres de repavimentació que volien fer des d'aquest dimecres a la carretera neutral de Llívia, entre la Juncassa i l'encreuament amb l'E-9. L'aparició d'uns cartells anunciant aquests treballs va fer encendre els ànims als lliviencs, que van veure com la part francesa pretenia tallar de forma unilateral el pas per la carretera neutral i, d'aquesta manera, barrar-los l'únic nexe que tenen amb el territori espanyol. Això va fer que alguns veïns anessin a fer pintades en contra d'aquestes obres i a fer caure els cartells que les anunciaven.

Des de l'ajuntament, mentrestant, havien demanat al Consell General del Llenguadoc-Rosselló que fes les obres, però donant pas alternatiu, i no tallant del tot la carretera. Finalment, aquest dimecres al matí, que és quan s'havia de dur a terme el tall definitiu, les màquines no han aparegut. 

La versió que ha donat el Consell General a l'ajuntament de Llívia és que les obres han quedat postposades degut a les inclemències meteorològiques, i que quan es decideixi reprendre-les, s'avisarà al consistori amb una setmana d'antel·lació. Alguns representants de l'ajuntament, però, creuen que el rebombori i la tensió que s'ha creat a nivell veïnal, poden haver empès a la part francesa a postposar les obres sense data.

A la imatge, la carretera neutral aquest dimecres al matí. 

dimarts, 18 de juny del 2013

Unes obres de repavimantació a la carretera neutral fan créixer la tensió a Llívia

L'anunci d'unes obres de repavimentació a la carretera neutral per part de les autoritats franceses, ha fet créixer la tensió a Llívia. Amb el conflicte del projecte de la rotonda a Ur de rerefons, aquest anunci ha fet encendre els ànims a la localitat, i els darrers dies han aparegut pintades a la carretera i s'han fet caure els cartells que anuncien les obres. 

Els treballs comportaran que a partir de dimecres i fins a finals de setmana, calgui tallar la carretera neutra entre la Juncassa i l'encreuament amb l'E9. Això, denuncien des de l'ajuntament, els comportarà problemes, ja que hauran de travessar territori francès per obligació i això dificultuarà l'accés de cossos armats o del mateix transport escolar. És per això que des de l'ajuntament demanen que les obres es facin per trams i donant pas alternatiu, però mai tallant del tot la carretera neutra. 

Acte vandàlic a l'ajuntament
D'altra banda, aquest dilluns l'ajuntament de Llívia ha estat víctima d'un acte vandàlic. Algú ha arrancat el cartell que hi havia penjat a la façana del consistori, en contra del projecte de la rotonda a Ur. A més, han aparegut uns contenidors, senyals i semàfors mòbils. L'ajuntament ha denunciat el cas als Mossos i aquests l'han traslladat als gendarmes, ja que tant els contenidors com les senyals i els semàfors provenen d'alguna obra que es fa en territori francès.

A la imatge, les pintades a la carretera neutral. 


dilluns, 17 de juny del 2013

Més de 800 participants prenen part de la Marxa Cicloturista de les Tres Nacions

La Marxa Cicloturista de les Tres Nacions, celebrada aquest diumenge, ha tornat a reunir a centenars de ciclistes, en concret uns 800. La prova esportiva, ha començat a les 8 del matí a la plaça de Santa Maria de Puigcerdà i ha recorregut uns 140 quilòmetres fins arribar de nou a la Vila, en aquest cas al poliesportiu, tot passant per la vall del Segre fins a la Seu d'Urgell, remuntant la vall del Valira, fins a Andorra, pujant al port d'Evalira, a 2.400 metres d'alçada i baixant cap a la vall del Querol fins arribar a la Guingueta d'Ix i Puigcerdà de nou, travessant d'aquesta manera els estats espanyol, andorrà i francès. 

Els primers classificats en categoria masculina han estat Miquel Martínez, Xavier Garcia i Marc Alonso, que han completat el recorregut en gairebé 4 hores. En categoria femenina, mentrestant,  les primeres places han estat per Sharon Laws, Lorena Llamas i Núria Monzonis.

A la imatge, el grup principal a punt d'arribar a Martinet. 

divendres, 14 de juny del 2013

Masella il·luminarà 11 pistes per tal que s'hi pugui practicar l'esquí nocturn

L'estació de Masella durà a terme aquests propers mesos importants obres de millora. Tot i que a priori estaran acabades de cara a la temporada que ve, totes aquestes inversions es faran amb la mirada posada en la celebració d'uns hipotètics Jocs Olímpics d'Hivern. Una de les inversions més destacades és la instal·lació d'il·luminació a un total d'11 pistes, per tal que s'hi pugui practicar l'esquí nocturn. En total, s'habilitaran 5 quilòmetres i mig on s'hi podrà esquiar sense llum natural. A banda d'aquesta inversió, també s'adequaran quatre sectors per tal que s'hi puguin fer entrenaments i competicions. Una de les zones que es veurà més afectada serà la de Coma Oriola, ja que s'eixamplaran les pistes de Coma Oriola, Isards i Cometa i es condicionaran les pistes d’entrenament per a eslàlom Masovera i Estadi.


Igualment, es millorarà la diposició de neu artificial, tot realitzant drenatges i cunetes per a la canalització d’aigües superficials i instal·lant una xarxa soterrada d’innivació artificial, així com canons en superfície. Per tal de poder bombejar aigua a cotes superiors a les actuals, es construirà una caseta de bombes i un centre de transformació a Coma Oriola. Finalment, es procedirà a la retirada de pedres i arbres i a la posterior restauració i revegetació dels trams afectats. Tot plegat, serà possible després que la Comissió d'Urbanisme de Girona n'hagi aprovat definitivament els projectes, presentats pels ajuntaments d'Alp, Das i Urús. Aquestes millores, a banda d'estar pensades per a uns hipotètics Jocs Olímpics, també han de servir perquè Masella guanyi competitivitat davant les estacions de l'Alta Cerdanya, França i Andorra. 

dijous, 13 de juny del 2013

L'ajuntament de Puigcerdà confia acabar el juny sense factures pendents de pagament

L'ajuntament de Puigcerdà ha anunciat que aquest mes de juny preveu posar-se al dia en matèria de factures que incompleixen el termini de pagament. Quan va començar el mandat, l'equip de govern entrant va assegurar que hi havia factures per valor 1,8 milions d'euros, que incomplien el termini de 30 dies que estableix la llei de morositat. Al llarg d'aquest temps, l'ajuntament ha anat reduint aquesta xifra, i en el darrer ple municipal va informar que previsiblement aquest mes de juny farà net.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira ha destacat que assolir aquest objectiu ha estat una tasca llarga i complicada, que ha comportat una reordenació pressupostària de l'ajuntament. És per això que a partir d'ara, es treballarà perquè les factures que incompleixen el termini de pagament siguin testimonials, i els endarreriments es limitin a aquelles factures que presenten algun tipus d'error o de problema tècnic. Piñeira confia que amb aquest esforç, els proveïdors ja no vegin a l'ajuntament com un ens que triga molt a pagar, sinó com una entitat que paga puntualment. 

dimecres, 12 de juny del 2013

Llívia se sent abandonada per la diplomàcia espanyola en l'afer de la rotonda

L'ajuntament de Llívia s'ha mostrat decebut amb el poc suport que li ha donat l'Estat espanyol en l'afer de la rotonda que França vol construir a la carretera neutral. El consistori va dur la qüestió a la Comissió de Límits hispano-francesa, confiant que l'ambaixador els donaria suport i s'oposaria a la construcció d'aquest nus que la part francesa vol fer al municipi d'Ur, afectant de ple la carretera neutra que uneix Llívia amb Puigcerdà. Això, però, no ha estat així, ja que l'ambaixador espanyol ha notificat al seu homòleg francès que no tenen cap impediment legal per tirar endavant les obres, però que caldria negociar amb Llívia. Per França, però, això ha estat el vist-i-plau definitiu de la part espanyola i ja ha anunciat que començarà les obres a la tardor.

Per tot plegat, la setmana que ve, l'alcaldessa de Llívia, Sílvia Orriols, es reunirà amb l'ambaixador espanyol a la Comissió de Límits, per intentar que la part diplomàtica segueixi pressionant. A més, aprofitarà per lliurar-li les més de 1.600 signatures que s'han recollit aquests mesos en contra de la rotonda, així com les mocions aprovades a la majoria d'ajuntaments de la comarca i al Consell Comarcal. En cas que això no fructifiqui, des de l'ajuntament asseguren que seguiran fent mobilitzacions, i no descarten fer talls de carretera i accions similars, per tal d'incomodar a l'Estat francès. 

L'equip de govern i la gran majoria de veïns de Llívia s'oposen a la construcció d'aquesta rotonda, perquè consideren que vulnera un dels drets fonamentals del Tractat dels Pirineus: la lliure circulació dels lliviencs per la carretera neutra. A banda, el projecte tampoc es veu bé, bàsicament perquè consideren que està pensat per afavorir l'accés a una futura gran superfície comercial que es vol construir a la zona. 

dimarts, 11 de juny del 2013

Puigcerdà vol que se simplifiquin els tràmits per obtenir la gratuïtat del Túnel del Cadí

L'ajuntament de Puigcerdà vol que se simplifiquin els tràmits que cal seguir per obtenir la gratuïtat del Túnel del Cadí. En el ple d'aquest passat dilluns al vespre, es va aprovar per unanimitat una moció on es reclama un canvi en el procés que han de seguir els residents a Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà, a l'hora de demostrar la seva residència real en aquestes comarques, i per tant obtenir el descompte del 100% en el preu del peatge. 

L'any passat, es van incloure una gran quantitat de nous requisits, i això dificulta molt el tràmit, ja que cal aportar una gran quantitat de documents. Tot plegat, assegura la moció, suposa un important esforç tant per l'administrat com per l'administració, que ha d'invertir personal i temps per recopilar totes aquestes dades i extendre el certificat conforme una persona és realment resident. En aquest sentit, el text també demana que en comptes de renovar-se any a any, es pugui fer cada tres anys. 

L'ajuntament també vol que els usuaris que gaudeixen d'aquesta gratuïtat siguin avisats amb antelació quan l'hagin de renovar. Això ja s'havia fet fa temps, però ara s'ha deixat de fer. La de Puigcerdà no és la primera moció que s'aprova en aquest sentit en les comarques d'influència del túnel, però sí que és la primera de Cerdanya. Ara, doncs, la faran extensiva a la resta de consistoris cerdans i al Consell Comarcal. 

A la imatge, el ple d'aquest dilluns a Puigcerdà. 

dilluns, 10 de juny del 2013

Els organitzadors fan un bon balanç de la segona edició de la Gran Volta a Cerdanya

Els organitzadors de la Gran Volta a Cerdanya, la ultrafons apadrinada per Kílian Jornet, han fet un bon balanç d'aquesta segona edició, que ha comptat amb 950 participants de 14 països diferents. El mal temps de dissabte va obligar a escurçar les curses de 214 i 87 quilòmetres, que en comptes d'acabar diumenge a Puigcerdà, van haver de finalitzar a Alp dissabte al vespre. Les baixes temperatures, amb pluja abundant i neu a partir de 2.200 metres, van provocar un gran nombre d'abandonaments, en bona part per símptomes d'hipotèrmia. Pel que fa a les curses més curtes, la de 14 i la de 35 quilòmetres, totes dues es van poder disputar amb normalitat. L'organització assegura que en tot moment es va primar la seguretat i aquest ha estat un gest molt aplaudit per la immensa majoria de participants.

Un dels al·licients d'aquesta segona edició de la Gran Volta a Cerdanya ha estat la presència de Kilian Jornet, que ha corregut la cursa de 35 quilòmetres i ha arribat primer juntament amb Marc Pinsach. Jornet creu que després de dues edicions, Cerdanya ho té tot per convertir-se en un referent de les curses de muntanya. Des de les institucions, mentrestant, han destacat la gran implicació dels 420 voluntaris i de les empreses de la comarca que s'han bolcat amb aquest esdeveniment, i també han remarcat la importància que tenen competicions d'aquestes característiques per promocionar la comarca, també a nivell turístic. Si voleu conèixer els resultats de les quatre curses, podeu fer-ho aquí

divendres, 7 de juny del 2013

La cursa de 214 quilòmetres dóna el tret de sortida a la segona edició de la Gran Volta a Cerdanya

Aquest divendres al matí ha començat la segona edició de la Gran Volta a Cerdanya, la ultrafons apadrinada per Kílian Jornet, i coordinada pel seu pare, Eduard Jornet. Els primers en sortir han estat els participants de la cursa més llarga de totes, la de 214 quilòmetres, i està previst que arribin a meta entre dissabte al vespre i diumenge al migdia. Dijous a la tarda, mentrestant, es va fer la presentació de la cursa amb molts dels participants, entre ells SuperPaco, un home de 75 anys que per segon cop està corrent la cursa de 214 quilòmetres. 

Des de l'organització estan molt satisfets del nombre de participants que s'han inscrit en les quatre curses en que es divideix l'esdeveniment, ja que s'han arribat als 950 corredors, de 14 països diferents. Des del territori, mentrestant, la cursa també es veu amb molts bons ulls, ja que dóna una visibilitat i una promoció turística a Cerdanya que difícilment es pot aconseguir amb campanyes convencionals. 

Pel que fa a les altres curses, dissabte al matí començaran la de 87 quilòmetres des de Martinet, i la popular de 14 quilòmetres des d'Oceja, que en aquest cas comptarà amb sis participants amb síndrome de down. Finalment, diumenge al matí sortirà des d'Alp la cursa de 35 quilòmetres, on entre els participants hi haurà el mateix Kílian Jornet.

A la imatge, un corredor baixant del castell de Llívia, aquest divendres al matí. 

dijous, 6 de juny del 2013

Emili Giménez apropa el Parc Natural de Yellowstone al Museu Cerdà de Puigcerdà

La sala superior d’exposicions del Museu Cerdà s’ha convertit aquest mes de juny en una petita representació del Parc Natural de Yellowstone. El motiu és que aquests dies s’hi exposa una mostra del fotògraf puigcerdanenc Emili Giménez, sobre el viatge que va fer a aquest parc natural l’any 2011, de la mà del reconegut fotògraf Joan Roca. Giménez ha hagut de fer una tria entre 17.000 fotos, per quedar-se amb aquelles que són més representatives del viatge i les ha exposat en una sala completament ambientada, que s’ha donat a conèixer aquest dimecres al vespre.

Moltes de les fotografies, però, no s’han pogut encabir a l’exposició, de manera que abans n’ha donat a conèixer unes quantes més amb un muntatge audiovisual. La mostra, que duu per títol "21 dies en un altra món, Yellowstone", es podrà veure fins el 30 de juny. 

A la imatge, Emili Giménez dimecres al vespre explicant algunes de les seves fotografies. 

dimecres, 5 de juny del 2013

Llanos de Luna insta a l'ajuntament de Bolvir a penjar també la senyera al balcó

La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, ha obligat, en un gest insòlit fins al moment, a l'ajuntament de Bolvir a penjar la bandera catalana al balcó, al costat de l'espanyola. Fa uns mesos, va instar a l'ajuntament a complir la llei de banderes i a incloure l'espanyola. L'ajuntament va posar només l'espanyola, i algú va informar d'això a la delegació del govern que, per primer cop des que va començar la campanya per fer complir la llei, ha hagut de reclamar a un ajuntament català que posi també la senyera.


L'ajuntament de Bolvir, que fins no fa massa tenia l'estelada al balcó, ha estat el primer consistori de Cerdanya que per imperatiu legal ha penjat la bandera espanyola. Tot i això, ara la majoria d'ajuntaments de la comarca també estan rebent aquest requeriment.

A la imatge, l'ajuntament de Bolvir aquest matí

dilluns, 3 de juny del 2013

Portè-Pimorent obté un ressò mundial gràcies a l'obertura d'aquest cap de setmana

Prop d'un miler de persones ja poden dir que han esquiat un mes de juny al Pirineu. Aquest darrer cap de setmana, l'estació de Portè-Pimorent ha aprofitat els prop de 2 metres de neu que encara tenia acumulats a les parts mitjanes i altes de l'estació, per tal d'obrir els remuntadors de la Vinyola i la Mina i habilitar uns 8 quilòmetres de pistes blaves i verdes esquiables. Aquest fet, a més, ha donat a l'estació una visibilitat mundial, ja que fins i tot mitjans com el Whashington Post se n'han fet ressò.

Mai una estació de Cerdanya havia obert un mes de juny, i al Pirineu només hi ha el precedent de Vallter 2000, que ho va fer un cop als anys 90. És per això que, tot i el mal temps, amb vent, pluja, neu i molta boira, els esquiadors que havien adquirit un dels 1.300 forfets que es van posar a la venda entre dissabte i diumenge, no van dubtar en aprofitar una oportunitat com aquesta.

A la imatge, l'estació aquest dissabte.