dimecres, 24 de juliol del 2013

Acomiaden tots els treballadors de l'estació de Puigmal, que podria tancar definitivament

L'estació d'esquí del Puigmal, a l'Alta Cerdanya, podria tancar definitivament. La situació financera del complex hivernal és molt complicada, ja que la societat pública que el gestionava fins ara arrossega un deute de 9,2 milions. Segons sembla, l'economia de l'estació va començar a trontollar l'any 2006 i el fet que des d'aleshores s'hagin encadenat diferents temporades dolentes en quant a neu, ha estat molt perjudicial. 

L'estació l'ha gestionat des de l'any 1990 una societat cooperativa formada per sis ajuntaments de l'Alta Cerdanya. Ara, veient la situació econòmica extrema, els ajuntaments han decidit dissoldre la societat que gestionava l'estació. Tot i això, seran els consistoris els que hauran d'assumir aquest deute. Un 60% l'assumirà Er, ja que és el municipi on està ubicada l'estació; i el 40% restant el pagaran entre els altres 5 municipis. Això, però, afectarà força negativament les finances municipals, ja que per exemple un ajuntament com el d'Estavar haurà de pagar 850.000 euros.

Per tot plegat, els sis treballadors fixos de l'estació ja han estat acomiadats i tot indica que Puigmal haurà de tancar definitivament. L'ajuntament d'Er vol mirar de reobrir-la, i la Comunitat de Comunes de l'Alta Cerdanya ha encarregat una auditoria per analitzar si seria viable reobrir-la, però reestructurant-ne la gestió. Tot plegat, però, sembla molt complicat ara mateix, i tot sembla indicar que la temporada que ve Puigmal no obrirà portes.

A la imatge, la base de l'estació de Puigmal aquest dimecres al matí. 

dimarts, 23 de juliol del 2013

La nova zona verda de l'entrada de Puigcerdà es dirà Parc dels Quatre Camins

El parc que s'està construint a l'entrada de Puigcerdà ja té nom. Després del procés de participació ciutadana que va engegar l'ajuntament fa uns mesos, els veïns i veïnes de la Vila han decidit que el nou espai s'anomeni Parc dels Quatre Camins. Aquesta opció s'ha imposat a les altres proposades pel consistori, que eren Parc de Sant Marc, Parc de la Baronia i Parc de la Creu del Coix. De fet, la proposta de Parc dels Quatre Camins l ava fer un veí, i no pas l'ajuntament, però finalment ha estat la que ha acabat tenint més suport. 

Pel que fa a l'estat de les obres, ara l'ajuntament ja ha acabat la segona fase i a principis de setembre començarà la tercera i última part. Aquesta consistirà en la instal·lació de serveis, la construcció d'una pèrgola i la col·locació d'unes grans lletres al lateral del parc que dóna a la rotonda del jugador d'hoquei, on s'hi podrà llegir "Puigcerdà". El parc, però, ja té la forma gairebé definida i ja hi ha els arbres, les zones verdes, la zona de jocs infantils i la pista poliesportiva. 

L'objectiu de l'ajuntament de Puigcerdà amb la creació d'aquest parc és millorar visualment el principal accés de la Vila i dotar de serveis el barri de la Baronia. En total, l'obra haurà tingut un cost de 400.000 euros, i s'haurà finançat amb diners de la Diputació de Girona i del mateix ajuntament. 

dilluns, 22 de juliol del 2013

Mor un veí de Sampsor de 55 anys en un accident de moto a la carretera de Prats a Alp

Un veí de Sampsor de 55 anys, José Ramón C.O.,  ha mort aquest dilluns al matí en patir un accident a la carretera GIV-4033, al municipi de Das. El sinistre s'ha produït a la zona de l'encreuament entre aquesta carretera, que comunica Prats amb Alp, i el carrer que va cap al Club Esportiu Cerdanya. La motocicleta ha col·lidit amb un tot terreny, que ha quedat força malmès de la part lateral devantera. Com a conseqüència de l'impacte, el conductor del vehicle de dues rodes ha mort. 

Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís quan passaven quatre minuts d'un quart de deu del matí, i s'hi han desplaçat 6 patrulles policials, 4 vehicles dels Bombers, un helicòpter medicalitzat i una ambulància del Servei d'Emergències Mèdiques, però no han pogut fer res per salvar la vida del motorista. 

A la imatge, el lloc de l'accident, aquest dilluns al matí. 

divendres, 19 de juliol del 2013

La Universitat d'Estiu de Puigcerdà bat el rècord d'inscrits i frega la xifra dels 390

L'Associació Universitària de Cerdanya, l'Aucer, va celebrar aquest dijous al vespre el tradicional sopar de gala de la setmana universitària. Ho va fer amb molta satisfacció, ja que enguany s'ha batut el rècord d'inscrits als diferents cursos. En total, unes 390 persones han assistit a algun dels cursos, tastos o jornades professionals que s'han fet al llarg de la setmana, i això ha sorprès i ha satisfet molt als organitzadors de la Universitat d'Estiu. I és que fins ara, el rècord estava en 375 participants. 

D'altra banda, com és tradició, en aquest sopar de gala també es va fer entrega dels premis “Aucer-Vila de Puigcerdà” i “Amic Aucer”. El primer és una ajuda econòmica de 1.500 euros al millor alumne de secundària, de cara al seu primer any de carrera. Enguany, el premi ha estat per Arnau Bartra, que va treure un 8,4 i que vol estudiar Administració i Direcció d'Empresa.

Pel que fa al premi "Amic Aucer", enguany ha estat per a la Brigada Municipal de Puigcerdà. D'aquesta manera l'Aucer ha volgut reconèixer la tasca de suport logístic que realitza aquest col·lectiu, i que és de gran ajuda sobretot quan cal organitzar les diferents activitats de la setmana universitària.

A la imatge, la Brigada Municipal de Puigcerdà recollint el "Premi Aucer" (foto: Emili Giménez). 

dimecres, 17 de juliol del 2013

Llívia lamenta la supressió de la Festcat ja que assegura que donava molta vida al poble

L'ajuntament de Llívia ha lamentat la decisió de la Generalitat de suspendre l'Escola d'estiu de la festa i la cultura populars, la Festcat. Ja feia força anys que cada principi de juliol, l'escola de Llívia es convertia en la seu dels cursos i tallers relacionats amb les festes i jocs tradicionals, i la cultura popular en general. L'any passat, però, el nombre d'inscripcions ja va ser molt baix i la Generalitat ja es va plantejar si la iniciativa podria tenir continuitat.

Finalment, el Departament de Cultura ha optat per anul·lar Llívia com a seu d'aquests cursos, i centra-los en altres poblacions catalanes on ja es feien anteriorment i on el nombre d'inscrits encara es manté. Des de l'ajuntament lamenten que això ha fet que el poble perdi vida els primers dies de juliol, ja que, tal com explica l'alcaldessa, Sílvia Orriols, "eren uns dies en que hi havia força alumnes que s'allotjaven als hotels del poble i feien despesa als bars, restaurants i comerços. Està clar que serà una pèrdua important".

Tot i això, des de l'ajuntament estan negociant amb el Departament de Cultura de la Generalitat per tal d'implementar en un futur algun altre tipus de formació al municipi. De cara a la tardor, s'intentaria fer algun curs monogràfic de cap de setmana dedicat a l'antiga farmàcia de Llívia, que abordaria qüestions com les herbes remeieres o l'elaboració de licors naturals. 

A la imatge, una actuació musical a la Festcat (foto: lacocota.wordpress.com)

dilluns, 15 de juliol del 2013

El cotxes de competició envaeixen Alp amb motiu de la tercera pujada a Masella

Alp s'ha omplert aquest cap de setmana de cotxes de competició, amb motiu de la tercera pujada a Masella. Els cotxes de rally han envaït la població des de dissabte a la tarda, per tal de realitzar els primers entrenaments, fins diumenge al migdia, quan s'ha fet la cursa. Els cotxes participants han pujat els 6 quilòmetres que separen Alp de Masella a tota velocitat, en un recorregut força apreciat per als amants d'aquest tipus de competició.

Des de l'ajuntament, han destacat l'atractiu que tenen curses com aquestes, que atreuen a gent de tot el país. Tot plegat es veu com una fórmula més per tal de portar gent a la comarca i per tant de generar moviment econòmic. 

L'únic aspecte negatiu del cap de setmana ha estat l'accident que va patir l'altre organitzador de la cursa, Joan Nadal. Divendres al vespre li va caure un llamp molt aprop, mentre feia els darrers preparatius de la cursa al Pla de la Baga. Com a conseqüència de la descàrrega elèctrica, va patir una aturada cardíaca i diferents cremades. Nadal va ser traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron en estat crític, tot i que en les darreres hores s'ha anat recuperant i la seva vida no corre perill. 

A la imatge, la sortida de la cursa, a Alp. 

dijous, 11 de juliol del 2013

Santa Llocaia repassa la vida a l'Alta Cerdanya entre els anys 1900 i 1950

La sala polivalent de Santa Llocaia acull aquests dies una exposició fotogràfica, on s'hi recull la petita història de l'Alta Cerdanya entre els anys 1900 i 1950. Les fotografies, recopilades per les diferents cases del poble i de la comarca durant anys per Alain Cava, mostren aspectes de la vida i del dia a dia a l'Alta Cerdanya. La vida a pagès, l'esquí a Font Romeu o el pas de les diligències pel coll de Pimorent son algunes de les coses que es poden veure en aquestes instantànies. 

Cava remarca especialment els lligams que hi havia entre els cerdans a una i altra banda de la frontera. Santa Llocaia és fronterer amb Llívia i això es notava força tant en qüestió de parentiu i coneixences, com en qüestió de conflictes territorials. Així doncs, l'exposició també fa un repàs a les principals polèmiques que ha mantingut l'enclavament amb els seus veïns, bàsicament per problemes amb l'aigua. 

La mostra es podrà veure fins aquest proper diumenge, de cinc a set de la tarda. Tot i això, fora d'aquests horaris, tothom que hi estigui interessat pot demanar la clau a l'ajuntament i accedir a la sala polivalent per veure-la. 

A la imatge, l'exposició aquest passat dimarts. 

dimecres, 10 de juliol del 2013

L'Aucer es veu obligada a suspendre 3 cursos i un tast de la universitat d'estiu de Puigcerdà

Com acostuma a passar cada any, l'Associació Universitària de Cerdanya s'ha vist obligada a suspendre algun dels cursos previstos per a la universitat d'estiu de Puigcerdà, que organitza conjuntament amb la Universitat Ramon Llull. Encara falta una setmana perquè comencin les classes, però l'organització ja ha confirmat que, per manca d'inscrits, no es realitzaran 3 cursos i un tast de curs. 

Es tracta, concretament, dels cursos sobre producció en televisió i cinema; sobre emprenedoria en temps de crisi; i sobre què fer quan es té un malalt greu a la família. Pel que fa als tasts de curs, que tenen una durada inferior a la dels cursos, finalment s'ha hagut de suspendre el que estava dedicat al món de la màgia.

Des de l'Aucer asseguren que tot curs ha de tenir almenys 8 o 9 alumnes i que si no s'arriba a aquesta xifra, no és viable realitzar-lo. Tot i aquestes anul·lacions, que assegure que són habituals, des de l'Aucer es mostren satisfets amb el nivell d'inscrits, ja que superaran lleugerament la xifra dels 300 i igualaran els registres de l'any passat. 

A la imatge, la presentació de la setmana universitària, feta fa uns dies a Puigcerdà. 

dimarts, 9 de juliol del 2013

L'ajuntament de Bolvir denuncia als Mossos el robatori de dues banderes estelades al municipi

L'ajuntament de Bolvir ha denunciat als Mossos d'Esquadra la desaparició de dues banderes estelades que onejaven al municipi, així com el trencament del suport que n'aguantava a una. Ja fa uns dies que el pal que subjectava la gran bandera que oneja sobre el turó del Castellot va aparèixer trencat, i sense la bandera. Uns dies més tard, també va desaparèixer l'estelada que onejava a la plaça, i que anteriorment havia estat ubicada al balcó de l'ajuntament. En aquest cas, el consistori encara no ha tingut temps de reposar-la. 

Tot plegat, però, ja està en mans de la policia, i l'alcalde, Bartomeu Baqué, confia que puguin trobar qui ha estat, ja que "en fugir, es van deixar tot d'eines, com ara martells i tornavisos, així que veurem què passa". Baqué, a més, ha lamentat l'actitud "poc democràtica" de l'autor o autors d'aquests robatoris i destrosses. L'alcalde ha afegit que a partir d'ara, l'ajuntament controlarà una mica més les banderes, sobretot la del Castellot, que està més allunyada, per tal que no torni a patir cap més acte vandàlic. 

A la imatge, la farola de la plaça Major on hi havia penjada l'estelada. 

dilluns, 8 de juliol del 2013

Una trentena d'estudiants de tot Catalunya realitzen una nova excavació al Castellot de Bolvir

Aquest dilluns ha començat una nova campanya d'excavacions al jaciment iberoromà del Castellot de Bolvir, que durarà tres setmanes. Ja és el sisè any que la Universitat Autònoma de Barcelona hi coordina aquestes campanyes, realitzades per una trentena d'estudiants de diferents universitats de Catalunya. El jaciment iberoromà del Castellot és el més important excavat al Pirineu, i es considera també un dels més destacats del conjunt de Catalunya. 

En les excavacions dels anys anteriors s'ha descobert part del poblat i de la muralla exterior, i en aquesta campanya es tenen dos objectius força marcats. El codirector de l'excavació, Jordi Morera, explica que, "per una banda volem treballar en una zona que creiem que podria ser un taller metalúrgic dels segles I o II a.C; i també a la zona de la muralla medieval per saber més bé com era".

Ja fa anys que des de l'ajuntament ofereixen tot el suport logístic i econòmic per tal que cada estiu es puguin tirar endavant aquestes excavacions amb estudiants voluntaris. A banda de la tasca que realitzen al jaciment, l'alcalde, Bartomeu Baqué, assegura que donen vida al poble, ja que hi lloguen pisos i fan despesa als seus establiments. D'altra banda, l'ajuntament vol potenciar el jaciment del Castellot també com a atractiu turístic, i és per això que al costat de les restes hi està construint un centre d'interpretació que estarà acabat el juny qye ve.

A la imatge, el Castellot aquest dilluns al matí. 

divendres, 5 de juliol del 2013

El rebrot del pestivirus no impedeix fer la subhasta de llicències d'isard a la reserva del Cadí

El Consell Comarcal de Cerdanya ha acollit aquest divendres la subhasta de les llicències de caça de l'isard a la reserva del Cadí-Moixeró. Tot i que els darrers mesos s'ha detectat un rebrot del pestivirus, la malaltia que fa cinc anys va matar una gran quantitat d'isards, sembla que l'afectació d'aquest cop no és tant elevada i no afecta els isards que es poden caçar. De moment, s'han detectat 6 animals afectats i en els propers dies es determinarà si n'hi ha més. De totes maneres, en el cas del isards que s'han subhastat aquest divendres, és indiferent si tenen el pestivirus o no , ja que uns, els de trofeu, ja són grans, i els altres, els de selectiu, s'haurien d'eliminar igualment en cas que tinguessin el pestivirus. 

Aquest divendres s'han tret a subhasta 46 llicències per caçar isards, i se n'han adjudicat 29. Aquesta xifra és el total d'animals que es podran abatre a la reserva del Parc Natural del Cadí-Moixeró, i que afecta a les comarques de Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà.

A la imatge, la subhasta d'aquest divendres al Consell Comarcal. 

dijous, 4 de juliol del 2013

Els Mossos d'Esquadra decomissen 6.000 paquets de tabac de contraban a l'entrada de Ger

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 25 de juny a Ger a dues persones per un delicte de contraban de tabac. Segons s'ha donat a conèixer aquest dijous, una patrulla policial que circulava de paisà entre All i Ger pels volts de dos quarts d'onze de la nit, fent tasques de prevenció de robatoris en vivendes, es va creuar amb una furgoneta que circulava a baixa velocitat, i que semblava tenir una important sobrecàrrega a la part posterior. La patrulla els va aturar a prop de Ger per tal de comprovar la càrrega que duien a dins i en obrir les portes del darrere hi van trobar 6.000 paquets de tabac de contraban, valorats en més de 26.000 euros. 

Els dos ocupants de la furgoneta, un home de 37 anys i una dona de 49, de nacionalitats armènia i russa respectivament, però residents a les localitats navarreses de Berrioplano i Ansoáin , van ser detinguts i van passar a disposició judicial. 

A la imatge, la càrrega que portaven a la furgoneta (foto: Mossos d'Esquadra). 

dimecres, 3 de juliol del 2013

Ger, Bolvir, Guils i Meranges promouen una nova cursa de muntanya, la "Solana Running"

Dos anys després de veure com s'iniciava un projecte tant ambiciós com la Gran Volta a Cerdanya, la cursa d'ultrafons apadrinada per Kilian Jornet, la comarca està a punt de veure néixer una altra cursa de muntanya. Es tracta de la Solana Running, una prova molt més modesta, i també molt més curta que la majoria de proves de la Gran Volta a Cerdanya, que transcorrerà per quatre municipis de la solana de Cerdanya, Ger, Bolvir, Guils i Meranges. L'objectiu principal és promoure l'esport i també dinamitzar i donar a conèixer aquesta part de Cerdanya.

Inicialment, la cursa s'havia de fer a finals de juny, però es va decidir aplaçar-la perquè no coincidís amb la triatló de Puigcerdà, i finalment es farà el 18 d'agost. Hi haurà dues modalitats: una cursa de 34 quilòmetres, i una altra de més popular, de 16. Les curses seran itinerants, de manera que cada any començaran i acabaran en un municipi diferent, i per tant els circuits també s'aniran adaptant any a any.

A la imatge, el logo de la cursa. 

dimarts, 2 de juliol del 2013

Puigcerdà urbanitzarà en breu la zona de la Pedregosa perquè s'hi pugui fer la nova escola

L'ajuntament de Puigcerdà té previst dur a terme la urbanització de la zona de la Pedregosa al llarg dels propers mesos, ja que és on en el futur s'hi ha de fer la nova escola Llums del Nord. El consistori assegura que el Departament d'Ensenyament manté la promesa feta fa dos anys, i tirarà endavant la construcció de l'edifici de l'escola, que actualment està en barracons. L'objectiu de l'ajuntament és fer la urbanització dels terrenys al llarg d'aquest any, per tal que la Generalitat pugui començar les obres quan vulgui.

I és que l'equip de govern assegura que el projecte segueix en peu, però que ha viscut algunes modificiacions. Bàsicament, explica l'alcalde, Albert Piñeira, "s'ha estructurat de manera que les obres es puguin fer en diferents fases; i que l'edifici s'adapti a les necessitats que té actualment Puigcerdà".

Les altres àrees de la zona de la Pedregosa que s'urbanitzaran al llarg d'aquest any estaran dedicades a zona residencial. 

A la imatge, el terreny on s'ha de fer la nova escola Llums del Nord.