Dos projectes d’investigació han tret a la llum dues noves rutes que unien, fa milers d’anys, la Catalunya Central i la Cerdanya a través de la Serra del Cadí. Els historiadors han determinat que en la prehistòria i l’època romana ja hi havia trànsit per aquest punt, un fet que fins ara es desconeixia.
Un dels projectes l’ha dut a terme l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, que ha estat excavant diversos jaciments d’època romana a dalt de Cadí. L’altre l’ha coordinat la Universitat Politècnica de Catalunya i ha girat al voltant de la mineria a la cara Nord de la serralada. Segons Lluís Obiols, un dels historiadors que ha participat en els projectes, un d'aquests passos era el camí ramader, un camí de transhumancia que comunicava la Catalunya central amb Cerdanya. L'altre pas, era el camí cardoner per on es portava la sal de les mines de Cardona cap a les pastures de la Cerdanya i el Conflent.
Aquest projecte d’investigació ha canviat el concepte que hi havia fins ara de l’ocupació romana a les àrees de muntanya, en provar que el Cadí era una zona força transitada ja des d’aleshores. La setmana passada es va presentar en públic al Museu Cerdà de Puigcerdà, davant unes 120 persones, en un acte organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya.
A la imatge, l'historiador Lluís Obiols.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada