L’Arxiu Històric i Comarcal de Puigcerdà va acollir divendres al vespre la presentació del llibre "El Parlar de Cerdanya, gramàtica, diccionari cerdà i dites populars", editat per Salòria Edicions. Es tracta del primer llibre dedicat exclusivament al dialecte cerdà, i és fruit de la feina iniciada fa 25 anys per Manel Figuera, arran d’una conferència sobre aquesta qüestió a Martinet. Figuera és precisament un dels coautors del volum, juntament amb Anna Montané, Agnès Figuera, Enric Quílez i Salvador Vigo.
El llibre es divideix en tres parts, tal i com va explicar Figuera durant la presentació. Per una banda, “hi ha la gramàtica, amb la fonètica i la morfosintaxi,que és la part que més ens ha costat, ja que l’hem hagut de fer entrevistant a persones, fent-les parlar entre elles i anotant el que deien, molts cops sense que ho sabessin”. A la segona part del llibre, “hi ha un recull de 3.000 paraules pròpies del parlar cerdà i, finalment, també incloem un apartat de frases fetes,
refranys i dites populars”.
En total, els autors han recollit 3.000 paraules. Figuera també va remarcar que era necessari un equip que toqués diferents àmbits, i va afegir que el llibre no hagués estat possible sense l’aportació d’Enric Quílez en el mon de la botànica, o de Salvador Vigo pel que fa al vocabulari del mon del porc.
D’altra banda, Figuera va destacar que es tracta del primer cop que s’edita un treball com aquest en format llibre. Figuera va voler dedicar el llibre a l’antic director de l’Arxiu Històric Comarcal de Cerdanya, Sebastià Bosom, mort l’any 2008, ja que va ser una de les persones que més el va animar a fer aquest llibre.
Figuera va afegir que son conscients que es tracta d’un treball incomplet, però que espera que ara la gent de la comarca els aporti paraules i expressions noves. L’acte el va obrir el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Esteve Maurell, que va felicitar els autors del llibre per la tasca feta. Maurell va remarcar la importància de deixar testimoni d’aquestes paraules i frases del dialecte cerdà que poc a poc ha anat desapareixent i que, a dia d’avui, el parla ja poca gent.
Enhorabona per la feina feta. M'apunto per comprar-me el llibre
ResponElimina