dilluns, 16 de setembre del 2013

Porta acull la XXXI Diada de Cerdanya

Porta ha celebrat aquest cap de setmana la trenta-unena Diada de Cerdanya. Aquest municipi de l'Alta Cerdanya ha acollit al llarg de dissabte i diumenge un seguit d'actes festius i reivindicatius, amb l'objectiu d'aplegar a cerdans d'una i altra banda de la frontera. Els balls de gegants, els concerts a l'església i a diferents indrets del municipi, la ballada de sardanes, la inauguració d'una plaça amb la presència de Miss Cerdanya Rosselló, o un dinar popular han estat alguns dels actes més destacats de la Diada d'enguany. Cada any la Diada, coordinada per l'Institut d'Estudis Ceretans i organitzada per un municipi diferent de la vall, es dedica a un tema específic i enguany, el paisatge i les identitats han estat els protagonistes.

L'objectiu final de la Diada és fomentar i reivindicar la unitat de Cerdanya i apropar els cerdans d'una i altra banda de la frontera. Fins fa uns anys, el municipi organitzador era l'encarregat de pagar la Diada, però enguany s'ha aconseguit que pràcticament tots els municipis de la vall aportin una petita part per a la seva organització. L'any que ve, el municipi encarregat de dur-la a terme serà Puigcerdà. 

Reunió de l'Assemblea General de Cerdanya
Amb motiu de la Diada de Cerdanya, ha tingut lloc la reunió anual de l'Assemblea General de Cerdanya. Es tracta d'un òrgan constituït fa quatre anys que agrupa els alcaldes de tota la comarca, tant els d'una banda com de l'altra de la frontera. Cada any debaten sobre qüestions que afecten a la comarca en conjunt i intenten buscar fórmules per treballar plegats. Enguany, aprofitant que el tema central de la Diada era el paisatge, s'ha acordat que cada municipi elabori un catàleg amb aquells elements paisatgístics que consideri més interessants. L'objectiu, després, és ajuntar-los tots i crear un catàleg paisatgístic comú a tota la vall, que no quedi tallat a una o altra banda de la frontera.

Fins ara sempre s'havia debatut sobre temes on era fàcil trobar grans acords. Enguany, però, per primer cop l'Assemblea General de Cerdanya també ha servit de marc perquè els alcaldes d'una i altra banda de la frontera posessin sobre la taula una qüestió que ha generat polèmica els darrers mesos: el fet que empreses espanyoles, sobretot de la construcció, treballin amb facilitat a França, mentre que empreses franceses tinguin força dificultats per treballar en territori espanyol. 

Aquesta quarta reunió de l'Assemblea General de Cerdanya, que ha aplegat una vintena d'alcaldes i regidors, també ha servit per constatar que els acords presos en darreres trobades es van complint. Així doncs, els alcaldes han remarcat que la col·laboració en matèries com el senderisme o la promoció turística ja són un fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada