dimecres, 31 d’octubre del 2012

Masella comença a produir neu i confia poder iniciar la temporada ben aviat

Els responsables de Masella ja han començat el compte enrere i confien poder començar la temporada ben aviat. Aquesta setmana ja han estat produïnt neu per tal de crear una base als principals eixos de l’estació, des de Coma Oriola fins al Pla de Masella passant per Cap del Bosc. A més, s’han vist ajudats per la nevada que ha caigut la matinada de dimarts a dimecres. La directora comercial de l'estació, Maite Martí, ha destacat que "aquesta passada nit s'han acumulat fins a 14 centímetres a les cotes mitjanes i altes de l'estació, i això ens anirà força bé per anar fent base".

Martí ha insistit que l'estació obrirà el primer cap de setmana de novembre que les condicions meteorològiques i de la neu ho facin possible. A més, de cara a la setmana que ve, es preveu una altra baixada de temperatures, i Masella ja ho té tot a punt per seguir produint neu.

D’altra banda, els responsables de l’estació han donat a conèixer una altra novetat destacada. Tothom que adquireixi el forfet de temporada dispoarà de 49 dies d'esquí en 39 estacions d'arreu del món, des de Colorado, als Estats Units, fins als Alps francesos o Eslovènia, passant per les principals estacions de l'Estat espanyol i de Catalunya. Masella ha arribat a un acord comerial amb totes aquestes estacions per tal de fer més atractiu el seu forfet de temporada.

A la imatge, el Pla de Masella aquest dimecres al matí, després de la nevada.

dimarts, 30 d’octubre del 2012

La Unió Europea veu en l'hospital transfronterer de Cerdanya un model a seguir

L’hospital transfronterer de Cerdanya servirà de model de cooperació entre estats per a la Unió Europea. Així ho han assegurat un grup d’eurodiputats que aquest dilluns i dimarts han visitat Cerdanya per conèixer el projecte. La delegació de la Comissió de Desenvolupament Regional, formada per 7 eurodiputats, ha visitat les instal·lacions de l’hospital transfronterer i s’ha reunit al Museu Cerdà amb representants del territori.

La principal conclusió que han extret de la seva visita ha estat que, tot i les dificultats jurídiques que comporta un projecte com aquest, l'hospital de Cerdanya serà un bon model per a la resta de països de la unió. Així doncs, el president de la delegació, l'eurodiputat rumanès del Partit Popular, Iosif Matula, ha assegurat que "penso que serà complicat, però és un model per a totes les regions transfrontereres d’Europa. Jo vull tornar el proper estiu per inaugurar l’hospital i per veure la probelmàtica i la complexitat que comporta”.

Per la seva banda, l'eurodiputada espanyola del Partit Socalista, Maria Irigoyen, ha assegurat que "el que demanarem al Parlament Europeu és que projectes com aquests es puguin fer amb més celeritat i menys entrebancs". Els eurodiputats també traslladaran al Parlament la demanda del territori perquè l’hospital transfronterer es pugui abastir amb energia francesa, ja que seria més barat.

A banda d’aquesta trobada al voltant de l’hospital, dilluns també es van abordar altres qüestions en matèria de cooperació transfronterera. Així doncs, els alcaldes de Puigcerdà i la Guingueta d'Ix, juntament amb una delegació del Govern d'Andorra i els mateixos eurodiputats van debatre al voltant de possibles col·laboracions transfrontereres futures en àmbits com l'educació o el turisme.

A la imatge, un moment de la reunió al Museu Cerdà.

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Puigcerdà acull el III Certamen Internacional de Curtmetratges de Cerdanya

Puigcerdà ha acollit aquest cap de setmana el tercer Certamen Internacional de Curtmetratges de Cerdanya. Ja fa tres anys que el Grup de Recerca de Cerdanya organitza aquest Certamen, que a poc a poc s'ha anat consolidant. Enguany van arribar 140 films, dels quals se'n van seleccionar 40, que són els que s'han projectat al llarg d'aquest cap de setmana. Els seus organitzadors s’han mostrat satisfets del ressò que està tenint el certamen a escala internacional, ja que han arribat films des de França, l'Argentina i fins i tot Bolívia.

Aquest cap de setmana s'han seleccionat els tres curtmetratges finalistes, que són "Algo Queda", "El restrillo se quiere comprometer" i "It is dark in here", i els pròxims dies es farà públic el guanyador. A més, al llarg de diumenge s’ha rodat un curtmetratge per Puigcerdà, de la mà del realitzador César Carrasco. L'objectiu del Certamen és potenciar els joves creadors d'aquest gènere i alhora promocionar Cerdanya com a plató cinematogràfic.

A la imatge, un moment del rodatge del curtmetratge a Puigcerdà (foto: GRC)

divendres, 26 d’octubre del 2012

Puigcerdà guanyarà un tren semidirecte els caps de setmana i festius d'hivern

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit allargar el tren blanc fins a Puigcerdà. Aquest servei ferroviari es va posar en marxa fa dos hiverns, per tal de facilitar l’arribada d’esquiadors des de Barcelona i l’Àrea Metropolitana fins a La Molina durant els caps de setmana i festius. Aquest tercer any, el servei no tant sòls es manté, sinó que s’ha allargat fins a la capital cerdana i això permetrà a Puigcerdà disposar d'un tren semidirecte també els caps de setmana.

A banda, el tren també servirà per facilitar el trasllat d’estudiants universitaris de Cerdanya que diumenge tornen a baixar cap a Barcelona. El tren circularà entre el 6 de desembre i l’1 d’abril. A més, a partir de gener ja es beneficiarà dels vagons més còmodes, que s'aniran incorporant a la línea poc a poc. Aquests nous combois disposaran de seients més còmodes, portaesquís i portabicicletes, entre d'altres.
 
El servei sortirà els caps de setmana i festius a les 6.13 h des de Plaça Catalunya, arribarà a La Molina a les 8.35 h i a Puigcerdà a les 8.53 h. La tornada serà a les 17.40 h de Puigcerdà, passarà per La Molina a les 17.55 h i arribarà a Plaça Catalunya a les 20.29 h. El servei tindrà un cost de 221.000 euros, que finançarà la Generalitat.

A la imatge, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el Director General de Territori i Mobilitat, Ricard Font, firmant el contracte ahir dijous a Barcelona. 

dijous, 25 d’octubre del 2012

Isòvol exposa el nou Pla d'Ordenació Urbanística

L’ajuntament d’Isòvol es troba inmers en l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, un document que va provocar importants enfrontaments en l’anterior mandat. Actualment, el pla es troba en fase d’exposició pública, de manera que tots els veïns del municipi el poden consultar i dir-hi la seva. El document es pot consultar a través de la web de l'ajuntament i també a la seu consistorial.

El POUM preveu un creiement urbanístic moderat als nuclis d'Isòvol i All, i restrictiu a Olopte. L'alcalde del municipi, Pere Oliu, assegura que el pla s'ha redactat "de manera molt respectuosa i intentant que tothom en surti beneficiat".

Isòvol va ser un dels cinc municipis de Cerdanya, juntament amb Puigcerdà, Bellver, Alp i Llívia, que es va desmarcar de la planificació conjunta que fa uns anys es va impulsar des del Consell Comarcal. És per això que encara no el té aprovat, a diferència de la majoria de municipis cerdans.

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Cap representant de Cerdanya té opcions de sortir elegit diputat en les eleccions del 25-N

Els partits polítics que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 25 de novembre no han inclòs a cap representant cerdà en llocs de sortida. Si bé és cert que en diferents llistes hi ha  responsables polítics de Cerdanya, tots ells estan en posicions molt baixes, gairebé testimonials. En el cas de Convergència i Unió, la federació ha inclòs a representants de Cerdanya, tant a la demarcació de Girona com a la de Lleida. Per Girona, el representant cerdà és l’alcalde d’Alp i president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, que va de número quinze. A Lleida, mentrestant, el representant és el cap de l’oposició a l’ajuntament de Bellver, Toni Rabassa, que és el setè suplent.

Pel que fa al PSC, l’únic representant cerdà és l’expresident del Consell Comarcal i actual regidor d’Isòvol, Esteve Maurell, que s’ha situat com a quart suplent a la llista de Girona. A Esquerra Republicana, el representant de Cerdanya a les llistes gironines és el tinent d’alcalde d’Alp, Isidre Ribera, que va de número 13. Pel que fa al Partit Popular, la formació també inclou a un representant de Cerdanya a la llista de Girona, en aquest cas el seu coordinador a la comarca, Matias Bertran, que és dotzè.

(Foto: www.parlament.cat)

dimarts, 23 d’octubre del 2012

La ubicació del futur aparcament municipal cèntric es coneixerà aquesta tardor

L'ajuntament de Puigcerdà donarà a conèixer aquesta tardor la ubicació triada per ubicar-hi l'esperat aparcament municipal cèntric. L'equip de govern ha assegurat que la decisió s'està ultimant i que en els propers dies o setmanes es farà pública. La construcció d’aquesta infraestructura va ser una de les promeses electorals estrella de l’actual equip de govern, ja que ha de permetre millorar de forma clara la qüestió de l’aparcament a Puigcerdà.

Divendres passat el Director General de Comerç, Josep Maria Recasens, va ser a Puigcerdà i va insistir que la Generalitat s'hi implicarà econòmicament, com a mínim en la redacció del projecte. Recasens, però, no va tancar la porta al fet de poder contribuir també en l'execució de les obres. I és que va assegurar que "des de la Direcció General de Comerç, aquesta infraestructura es considera de vital importància per a la dinamització del sector comercial de Puigcerdà".



dilluns, 22 d’octubre del 2012

Cerdanya acull les Trobades Culturals Pirinenques, centrades en la frontera al Pirineu

La frontera al Pirineu ha estat el tema central de les novenes Trobades Culturals Pirinenques, que s’han celebrat aquest dissabte al Museu Cerdà de Puigcerdà. Cada any, una entitat cultural d’alguna comarca del Pirineu català o del Principat d’Andorra organitza aquestes Trobades, i cada edició se centra en alguna temàtica concreta d’interès pirinenc. A Cerdanya, l’organitzador de la trobada ha estat l’Institut d’Estudis Ceretans, que va veure clar que la frontera havia de ser el tema central. Així doncs, totes les ponències d’aquest dissabte han girat al voltant d’aquest tema.

La trobada d’enguany ha comptat amb ponents com ara la Cònsol Major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que ha parlat sobre la frontera entre Andorra i Cerdanya, el president del Consell Comarcal de Cerdanya i alcalde d'Alp, Ramon Moliner, que ha abordat les relacions transfrontereres entre administracions a Cerdanya o Jordi Pasques, que ha parlat de la muntanya de Llívia. En general, els organitzadors estan satisfets de la participació que han tingut les trobades.

divendres, 19 d’octubre del 2012

Masella adapta el preu dels abonaments a la mala situació econòmica

Per evitar perdre clients, l’estació de Masella ha decidit congelar o abaixar el preu de la majoria dels abonaments. Lluny der fer una pujada general, com s'havia fet anteriorment, l'estació ha fet tot el contrari, per tal d'adaptar-se a la mala situació econòmica. Així doncs, els abonaments familiars, universitaris o de fidelitat es congelaran o fins i tot s'abaixaran. A banda, l'estació ha ideat un forfet de mig dia gradual, que permetrà pagar segons les hores que s'esquia.

La crisi econòmica tampoc ha permès fer grans inversions aquesta temporada. Tot i això, l’estació ha destinat un important esforç econòmic en millorar el sistema d’innivació artificial. Això els permetrà produir més neu en cas de necessitat i que, a més, aquesta sigui de major qualitat.

Els responsables del domini esquiable ja han fet la posta a punt i estan totalment preparats per poder obrir quan sigui possible. Com sempre, ho faran tant bon punt les condicions meteorològiques i de la neu els ho permeti. Els darrers anys, l’obertura ha oscilat entre el 8 de novembre i el pont de la Constitució.

A la imatge, foto d'arxiu del Pla de Masella (font: Masella)

dijous, 18 d’octubre del 2012

Bolvir adjudica els set pisos de protecció oficial

Aquest dimecres ha estat un dia molt especial per a set famílies de Bolvir, ja que l’ajuntament els ha adjudicat un dels pisos de protecció oficial ubicats al barri del Raval del Castell. Tot i que originàriament hi havia 9 sol·licitants que complien els requisits, n’hi va haver dos que es van retirar de manera que abans de començar el sorteig tothom sabia que tenia un pis assegurat.

A l’hora de repartir-los, l’ajuntament ha prioritzat les famíles amb fills i les parelles. I és que segons l'alcalde, Bartomeu Baqué, l'objectiu és que aquesta gent es pugui quedar a viure al poble i hi doni vida.

Es tracta de la primera promoció pública de vivenda protegida que es fa a Bolvir. Tots els pisos són de lloguer, però els adjudicataris els podran comprar d’aquí 10 anys. Se’ls descomptarà el que hagin pagat durant els 5 primers anys de lloguer.

A la imatge, un moment de l'acte d'adjudicació de dimecres a la tarda.

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Puigcerdà manté l'ajuda de 30 euros per a l'adquisició de llibres de text

Aquesta setmana s'està fent a Puigcerdà l'entrega dels xecs de 30 euros per a l'adquisició de llibres de text. Les famílies amb alumnes de primària empadronats i escolaritzats a la Vila podran disposar un any més d'aquesta ajuda per a la compra d'aquests llibres i del material escolar, i per tant, per poder fer front a les importants despeses que han d’afrontar les famílies cada inici de curs.

Per recollir el xec, les famílies només han de complir dos requisits: tenir els fills o filles empadronats i escolaritzats a Puigcerdà. I és que, segons ha explicat l'alcalde, Albert Piñeira, l'objectiu d'aquesta iniciativa és doble: "per una banda es vol ajudar a les famílies en un moment molt delicat econòmicament, i per l'altra es vol potenciar l'escolarització als centres educatius de la Vila".

En total, es podran beneficiar d’aquesta ajuda 550 alumnes de primària i l’ajuntament hi destinarà una mica més de 16.000 euros. La recollida de xecs es podrà fer fins divendres a la sala de plens de l’ajuntament i aquest dimecres ja hi havien passat més de la meitat de les famílies que hi tenen dret.

A la imatge, pares i fills recollint el xec aquesta setmana (foto: Emili Giménez)

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Els estudiants d'ESO i Batxillerat de Puigcerdà es manifesten contra les retallades

Un grup d'estudiants d’ESO i Batxillerat de l'Institut Pere Borrell de Puigcerdà s’han afegit a les protestes convocades pels estudiants de secundària arreu de l’Estat espanyol. Avui han començat 72 hores seguides de vaga als centres de secundària, per protestar contra les retallades en matèria educativa dels governs espanyol i català. A Puigcerdà, els alumnes s’han manifestat durant el matí a la plaça de Santa Maria, han recorregut alguns carrers del centre i han acabat concentrats davant l’ajuntament de la Vila.

Allà, alguns estudiants d'ESO, com l'Àlex Rúbio o el Sergi Bejerano han explicat que s'han  manifestat perquè "estem tips de tantes retallades en educació, han reduit moltes places de mestre i encara en reduiran més. Nosaltres volem un futur, no més retallades". Durant la marxa, els manifestants han cridat consignes com ara: "som estudiants, no som milionaris". A la tarda, els estudiants de Batxillerat han convocat una altra concentració a les portes de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà.

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Els arqueòlegs no troben el terra original del campanar de Puigcerdà

Aquests dies han començat les obres d’excavació a la base del campanar de Puigcerdà. L’objectiu del consistori era treure a la llum el paviment de llosa original de l’església, però després d’uns dies treballant els arqueòlegs s’han trobat que, segurament, aquell terra es va arrancar durant el procés de destrucció de l’església. El que si que s’ha trobat als laterals del campanar és un paviment més modern fet a base de rajola i uns petits murs que separaven el tronc dels laterals de la nau.

Malgrat aquests contratemps, l'ajuntament de Puigcerdà assegura que hi farà un seguit de millores, tant a l'estructura del campanar com a la zona de la base. L'alcalde de la Vila, Albert Piñeira, ha assegurat que "quan es va remodelar la plaça de Santa Maria i dels Herois, l'única zona que no es va tocar va ser la del fossat del campanar". És per això que en aquest sector s’hi faran unes petites graderies amb zones verdes per tal de facilitar la integració de les dues parts de la plaça, i a més es millorarà l’accés al peu del campanar a les persones amb mobilitat reduida, a través d’una nova rampa.

A la imatge, un moment de l'excavació (foto: Emili Giménez)

Cap de setmana de fires a Cerdanya

Aquest darrer cap de setmana llarg ha estat marcat per les fires a Cerdanya. Dissabte, Martinet va acollir la segona Fira de Tardor del Baridà. A la mostra s’hi van poder trobar els productes artesanals i agroalimentaris de proximitat que es produeixen a la subcomarca. A més, també s'hi van fer jocs infantils i demostracions de cardar la llana d'un matalàs, una "guia de gust i producte", amb acompanyament a les parades amb propostes i explicacions, així com un tastet de productes del Baridà. A més, aprofitant aquesta fira, es va presentar el vídeo promocional “ Martinet, el portal del Baridà” realitzat per actors locals que han participat gratuïtament en el rodatge.

Un cop acabada la Fira del Baridà, la Guingueta d’Ix li ha pres el relleu i diumenge i dilluns ha celebrat la seva fira. Està considerada la fira multisectorial més important de l’Alta Cerdanya i una de les més grans de tota la comarca. I és que les parades s’estenen des del mateix pont internacional fins la sortida del poble en direcció Perpinyà. La fira de la Guingueta d’Ix és un tradicional punt de trobada entre els cerdans del nord i del sud.

A la imatge, la Fira de la Guingueta d'Ix, aquest dilluns al matí.

diumenge, 14 d’octubre del 2012

Cerdanya celebra la Trobada Micològica de tardor

El Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest cap de setmana la tradicional Trobada Micològica de tardor, que enguany ha arribat a la divuitena edició. L'activitat, organitzada pels micòlegs Oriol Mercadal, Pere Valiente, el Grup de Recerca de Cerdanya i el propi museu, ha congregat micòlegs i amants del món dels bolets de tota la comarca.

La trobada va començar divendres a la tarda, amb la consulta, classificació i muntatge de l'exposició amb els bolets recollits. Tothom qui ho va voler, va poder participar en aquesta activitat, aportant els bolets que havien collit anteriorment. La trobada va continuar dissabte, amb l'exposició permanent de bolets, una xerrada gaeronòmica sobre bolets, una degustació de plats preparats amb bolets a càrrec de la Societat Gastronòmica del Pirineu, i un tast d'embotits facilitats per Casa Esquena, Pocic i Artesanies Carlit. La trobada ha acabat aquest diumenge al migdia, quan s'ha tancat l'exposició de bolets.

A la imatge, un moment de la trobada (foto: Emili Giménez)

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Martinet acull la segona Fira de tardor del Baridà


Martinet acull aquest dissabte la segona Fira de tardor del Baridà. La mostra, organitzada per l'ajuntament de Montellà i Martinet i l'Associació d'Empresaris del Baridà, que agrupa professionals dels 5 municipis de la subcomarca, permetrà trobar i degustar els productes artesanals i agroalimentaris de proximitat que s'hi produeixen. A més, també s'hi faran jocs infantils i demostracions de cardar la llana d'un matalàs, una "guia de gust i producte", amb acompanyament a les parades amb propostes i explicacions, així com un tastet de productes del Baridà. Igualment, durant tot el dia, els restaurants de la zona oferiran menús amb productes locals i cuina de tardor. 

A banda, i aprofitant el marc de la fira, es presentarà el vídeo promocional “ Martinet, el portal del Baridà” realitzat per actors locals que han participat gratuïtament en el rodatge. El fil argumental narra la història d’un veí del Baridà, en Cisquet, que va marxar als anys 60, com molts, a buscar feina i un futur millor a Barcelona on al final s’hi va establir i va fer vida. Ara, un cop vidu i després de 40 anys retorna amb el seu net, l’Elies, a la terra que el va veure néixer, a retrobar-se amb els amics, a tornar a sentir, tornar viure... amb un final amb sorpreses i trobades del passat.

divendres, 12 d’octubre del 2012

Pràcticament tots els alumnes de l'escola de Montellà no celebren el Dia de la Hispanitat

Gairebé tots els alumnes de l'escola Ridolaina de Montellà han anat aquest Dia de la Hispanitat a col·legi com si fos un dia lectiu més. Els pares i mares hi han organitzat un seguit de jocs i xerrades sobre la història de Catalunya, contes tradicionals del Pirineu i un dinar popular. Els alumnes s'han dividit en tres grups, i cadascun ha realitzat activitats pensades per a la seva edat. 

La iniciativa ha tingut èxit entre les famílies i també entre els alumnes, que asseguren que s'ho han passat bé. En Lluís Plana, el portaveu dels pares, ha explicat que "molts pares treballen, ja que es dediquen a l'hosteleria o al turisme, i per tant podien tenir dificultats per venir. Per això, estem molt contents que hagi vingut tanta gent". 

Les activitats s'estan fent a les instal·lacions escolars, però la direcció del centre ha deixat clar que l'escola com a tal està tancada i que tot plegat és iniciativa dels pares.

dijous, 11 d’octubre del 2012

Bellver celebra la XXXVIII Fira ramadera

Aquest dijous ha començat la Fira ramadera de Bellver, que enguany ha arribat ja a la 38ena edició. Al llarg de tot aquest dijous i divendres, si el temps ho permet, tothom qui ho vulgui es podrà passejar per davant dels corrals del bestiar equí i boví, així com pels carrers del poble plens de parades. Aquest dijous s’ha fet també el concurs morfològic de la Raça Bruna dels Pirineus, el tradicional dinar de germanor i un espectacle d’humor i circ a la tarda.

Divendres, a banda de la fira, també hi haurà un espectacle de Disc Dog Show. La fira ramadera de Bellver és de les més importants de les que es conserven a dia d’avui al Pirineu i que barregen bestiar equí i boví. Sòl congregar gent de tota Cerdanya, així com de comarques veïnes.