dimarts, 14 de desembre del 2010

Cerdanya reclama una E-9 integrada a l'entorn, i Andorra vol un nou túnel cap a la vall del Duran

Diversos representants polítics de Cerdanya s’han desplaçat aquest dimarts al matí a Andorra la Vella, per assistir a l’acte de signatura de la Declaració d’Andorra per a l’eix estratègic de l’E-9. A l’acte, presidit per la Cònsol Major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i pel cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, també s’ha constituït un grup de treball permanent que presionarà perquè es potenciï aquesta via europea que uneix Barcelona i Tolosa a través de Cerdanya.

A l’acte d’aquest dimarts hi han assistit els representants de tres municipis de la Baixa Cerdanya per on passa l’Eix: Alp, Fontanals i Puigcerdà. La principal preocupació dels representants cerdans és que l’Eix preservi l’entorn natural de la comarca. Cosme Ruaix, alcalde d'Alp, s'ha mostrat satisfet que es comenci a parlar del futur de l'E-9 per Cerdanya, però ha deixat clares les seves reivindicacions perquè aquesta via no suposi un gran impacte per la comarca i la divideixi en dues.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Puigcerdà, Joan Guinot, ha assegurat que des de la Vila veuen amb bons ulls la potenciació d'aquesta via, sempre que es faci respectant l'entorn, ja que els situaria al bell mig d'aquest eix entre Barcelona, Andorra i Tolosa. L'altre representant polític cerdà que ha firmat el manifest a favor de l'E-9 ha estat l'alcalde de Fontanals, Isidre Forga.

D’altra banda, durant la seva intervenció, el cap de Govern andorrà ha destacat que la presència d’avui de representants de diferents regions franceses, així com d’alcaldes, tant catalans com francesos, fa que hi hagi una possibilitat clara de tirar endavant aquesta infraestructura. Bartumeu ha destacat que Andorra no vol estar deslligada del seu entorn, i per això necessita estar connectada amb aquest Eix, que passa ben a prop del seu territori, a escassos quilòmetres del Pas de la Casa. El cap de govern, a més, s’ha ofert a fer d’intermediari amb el copríncep francès i president de la República, Nicolas Sarkozy, per fer que França s’impliqui més a fons amb aquesta infraestructura.

Andorra vol un nou túnel cap a Cerdanya
Coincidint amb la firma d’aquest manifest a favor de l’E-9, el Ministeri d’Ordenament Territorial d’Andorra, ha anunciat la voluntat de construir un nou túnel que uniria el Principat amb Cerdanya. D’aquesta manera, s’enllaçaria de forma més directe la xarxa viària andorrana amb l’E-9 i el Túnel del Cadí. El túnel projectat, anomenat de la Menera, sortiria de Grau Roig i creuaria fins a Cerdanya per la zona de la Portella Blanca fins arribar a Meranges i la vall del Duran.

D’aquesta manera, Andorra vol connectar de forma vertical la seva xarxa viària amb la boca Nord del Túnel del Cadí. Així, a més, complementaria els seus accessos a l’E-9, que actualment s’han de fer a través de la carretera de la Seu a Puigcerdà, o des del Pas de la Casa i l’Hospitalet-près-l’Andorre. Des del Govern andorrà han confirmat que aquest túnel ja forma part del seu pla estratègic, però a llarg termini, ja que la seva possible execució no està prevista fins l’any 2025, com a mínim.

A la imatge, el projecte del túnel (font: Ministeri d'Ordenació Territorial d'Andorra)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada