dilluns, 28 de juny del 2010

L'ocupació als hotels i cases rurals de Cerdanya durant el pont de Sant Joan se situa en el 50%

L’ocupació als hotels i cases rurals de Cerdanya ha rondat el 50% en aquest últim pont de Sant Joan. Els responsables del sector han assegurat que són unes xifres similars a les d'altres anys.

A falta de contactar encara amb els responsables d’alguns hotelers, Núria Vidal, portaveu de l’Associació d’Hotels i Càmpings de Cerdanya, ha explicat que l'ocupació ha rondat el 50%. Vidal ha assegurat que ja s'esperaven que l'ocupació no superés massa aquestes xifres, ja que "després d'aquest hivern tant llarg molta gent ha preferit marxar a la platja".

Pel que fa a les cases de turisme rural, Pere Oliu, president de la Confederació Catalana de Turisme Rural, també ha assegurat que ja s’esperaven que l’ocupació rondaria aquestes xifres, ja que "històricament, pel pont de Sant Joan, la gent prefereix marxar a la platja, abans que venir a la muntanya".

El sector hoteler de Cerdanya ja encara la temporada d’estiu, amb poques reserves i amb l’esperança que la gent es decideixi a última hora. Tant Vidal com Oliu asseguren que, cada cop més, la gent acaba reservant a últim moment.

A la imatge, l'hotel Muntanya de Prullans

dimecres, 23 de juny del 2010

La Setmana Cultural del Roser incorpora un mercat medieval i dansa contemporània

L’Ajuntament de Puigcerdà ha presentat avui el programa de la Setmana Cultural del Roser, que aquest any es farà del 3 a l’11 de juliol. Durant aquests dies la Vila acollirà una quinzena de propostes culturals força variades.

Les dues principals novetats d’aquest any són l’organització d’un mercat medieval, que omplirà bona part del centre de la Vila, i un espectacle de dansa contemporània. El regidor de cultura de Puigcerdà, Lluís Casanovas, ha destacat que han ampliat l’oferta cultural reduint la despesa.

Altres activitats destacades són una trobada de corals de tot Catalunya, la quarta Diada Multicultural, on els diferents col·lectius d’immigrants que viuen a la Vila donaran a conèixer la seva cultura als puigcerdanencs, la "nit bruixa", l'estrena de la secció jove de l'Inestable Ceretana de Teatre amb la reprentació de l'obra "Desdoblaments", o la posada en marxa de la "ruta Zafón", una ruta literària guiada al voltant de la novela "El joc de l'Àngel", de Carlos Ruiz-Zafón. Tota la informació sobre aquestes activitats la podeu trobar aquí.

A la imatge, un moment de la presentació del programa

dimarts, 22 de juny del 2010

Puigcerdà comença a pintar les 40 places de zona blava que devia a Saba

L'ajuntament de Puigcerdà ha començat a pintar les places de zona blava que "devia" a l'empresa Saba. Es tracta d'uns 40 llocs d'aparcament que la companyia que gestiona l'aparcament de rotació de la Vila havia perdut amb la remodelació de les places del centre i el passeig 10 d'Abril.

Ahir els operaris van començar a pintar les noves places d'aparcament que, tal com ha explicat el regidor d'Obres i Serveis de Puigcerdà, Joan Guinot, s'ubiquen al carrer Cadí, el carrer de la Solana, a la plaça de Sant Agustí i el passeig 10 d'Abril.

Igualment, Guinot ha explicat que la zona d'aparcament destinada als residents del carrer Doctor Andreu es reconvertirà. Així doncs, a partir d'ara, els residents de Puigcerdà i Cerdanya que ho desitgin podran treure un abonament mensual i aparcar, de dilluns a divendres, en aquella àrea a un preu més barat que la zona blava. Els dissabtes i diumenge, mentrestant, el carrer es convertirà en zona blava. Aquesta mesura entrarà en funcionament un cop s'hagi instal·lat el parquímetre. Fins ara, aquesta zona ja estava reservada als residents, però els cotxes no estaven obligats a dur cap distintiu i, a la pràctica, hi podia aparcar tothom.

A la imatge, el nou parquímetre de la plaça Sant Agustí

dilluns, 21 de juny del 2010

Cerdanya aconsegueix una participació mitjana del 28% en els referèndums d'ahir

Els quatre municipis de Cerdanya que ahir celebraven el referèndum per la independència de Catalunya van aconseguir una participació mitjana del 28%. Com era d'esperar, en tots ells hi va guanyar el "sí" per àmplia majoria.

A Bellver, la participació va arribar al 20,5% (401 votants), i el "sí" va obtenir el 93% dels vots, mentre que el "no" en va aconseguir el 3,46%. A Bellver, coincidint amb les votacions, es va celebrar un dinar popular a base d'arròs de muntanya, i el seu alcalde, Xavier Porta, ha assegurat que "va ser una jornada molt maca i festiva on no hi va haver cap mena de problema".

A Guils, mentrestant, la participació va ser del 24,4%, i el "sí" va guanyar amb el 87,25%, mentre que el "no" va aconseguir el 5,88% dels vots totals. A Lles, la participació es va situar en el 37,6% (la mes alta dels municipis cerdans que feien la consulta ahir), i el "sí" va obtenir un 97,8% de vots, mentre que ningú va votar pel "no". Finalment, a Urús la participació va arribar al 29,72% i el "sí" va obtenir un 90,91% de vots i el "no" un 3,64%.

Des de la coordinadora "Cerdanya Decideix" han puntualitzat que "s’ha de tenir present que com en els altres municipis de la comarca que ja han realitzat les consultes, la participació es veu afectada per la quantitat important de persones empadronades que tenien dret a vot però que no resideixen permanentment a la comarca".

Amb les consultes d'ahir ja són 1194 els cerdans que han votat a favor o en contra de la independència de Catalunya. Els següents en fer-ho seran els puigcerdanesos, que podran donar la seva opinió el proper 18 de juliol.

A la imatge, un veí del municipi de Lles votant. (foto: Cerdanya Decideix)

divendres, 18 de juny del 2010

Nadal assegura que el tren semidirecte Barcelona-Ripoll-Puigcerdà podria entrar en fucionament el 12 de setembre

El conseller Nadal ha confirmat que el tren semidirecte entre Barcelona-Ripoll i Puigcerdà es posarà en marxa a mitjans de setembre. Això serà possible tan bon punt acabin les obres a l’intercanviador de la Sagrera.

El tren semidirecte podria entrar en funcionament el dia 12 de setembre. Aquesta és la data en què està previst que es restableixi el servei a l’estació de Sant Andreu Arenal, per on passa la línia de Vic i Puigcerdà. El conseller de Política Teritorial, Joaquim Nadal, ha deixat clar que tot plegat està supeditat a la data en què s’acabin les obres de l’intercanviador de la Sagrera. "Espero i confio que poguem posar en marxa l'estació de la Sagrera entre el 5 i el 7 de setembre. Si això és possible, podrem tenir tren semidirecte el mateix dia que reobrim el trànsit a l'estació de Sant Andreu [previst pel 12 de setembre]", ha afegit.

D'altra banda, fa unes quantes setmanes, alcaldes de Cerdanya, el Ripollès i Osona van demanar al conseller que la doble via de tren arribés fins a Ripoll. Nadal els ha respost que fins que no es desdobli el tram fins a Vic no es pensarà en altres millores.

A la foto, el conseller Nadal a Alp, durant les segones Jornades Econòmiques del Pirineu

dijous, 17 de juny del 2010

El Pirineu debat el futur del seu turisme a Alp

Alp va acollir ahir les segones jornades econòmiques de l'Alt Pirineu i l'Aran. Representants polítics i econòmics del territori van reflexionar sobre el futur del turisme al Pirineu, i els Jocs Olímpics d'Hivern del 2022 van ser uns dels temes centrals dels debats i les conferències.

Les jornades d'aquest any han girat al voltant de les estratègies que cal seguir en el futur per mantenir un turisme potent al Pirineu. Un dels temes centrals del dia han estat els Jocs Olímpics d'Hivern del 2022, i un dels convidats ha estat el comissionat de l'Ajuntament de Barcelona per aquestes olimpiades, Enric Truñó, que ha explicat que ara es troben en la fase d'escoltar el territori i recollir experiències d'altres ciutats organitzadores, com Torí i Vancouver.

Truñó ha admès que "és complicat que Barcelona sigui la ciutat escollida, però només la feina que s'haurà fet a Cerdanya, i al Pirineu en conjunt, per preparar aquest esdeveniment, ja serà positiva".

En les jornades d'ahir també es va parlar de com ha d'evolucionar el sector de la neu, però sobretot es van mostrar alternatives al turisme clàssic de muntanya, com ara la potenciació dels productes agroalimentaris de qualitat.

A la imatge, una de les conferències d'ahir, al Palau de Congressos d'Alp

dijous, 10 de juny del 2010

Destitueixen Francesc Pons com a cap d'àrea del Consell Comarcal i Esquerra ho veu com un càstig polític

L'equip de govern del Consell Comarcal ha destituït Francesc Pons com a cap d'àrea. El motiu oficial és que va trencar la disciplina de vot, però des de l'oposició ho veuen com un càstig polític.

Pons també és regidor d'Isòvol i fa uns mesos es va enfrontar amb l'alcalde del seu municipi i a l'hora president del Consell Comarcal, Esteve Maurell, amb motiu de la redacció del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Des del Consell Comarcal asseguren que això no té res a veure amb la seva destitució i diuen que ho han fet perquè va trencar la disciplina de vot.

Des d'Esquerra, a l'oposició, ho veuen com un càstig polític relacionat amb l'enfrontament entre Maurell i Pons per la qüestió del POUM d'Isòvol i lamenten que el Consell no els volgués explicar clarament el motiu del cessament. Per l'oposició, aquest fet evidencia que les relacions dins l'equip de govern del Consell, format per Convergència i el PSC, estan força malmeses i creuen que la governabilitat està en perill. Mentrestant, l'equip de govern ha negat que hi hagi cap crisi interna.

A la imatge, un ple del Consell

dilluns, 7 de juny del 2010

Els treballadors de l'hospital de Puigcerdà faran cinc minuts d'aturada en contra del "decretazo"

Els treballadors de l'hospital de Puigcerdà recolzaran la vaga de funcionaris convocada per demà per protestar contra el "decretazo" del govern espanyol que preveu retallar els salaris dels treballadors públics. Tot i això, no la seguiran i únicament aturaran la seva activitat durant cinc minuts, a les onze del matí.

Com publicàvem ahir, els treballadors de l'Ajuntament de Puigcerdà també han mostrat el seu rebuig al "decretazo", però no faran vaga, "per tal de no aturar l'activitat consistorial i no perjudicar per tant els ciutadans, que no en tenen cap culpa", tal com ha explicat la regidora d'Hisenda de la Vila, Lourdes Porta, que ha aprofitat per agraïr aquesta actitud als treballadors del consistori.

D'altra banda, els mestres de primària de l'escola Alfons I de Puigcerdà han aprofitat la jornada de demà per convocar una vaga blanca. Així doncs, l'escola i les classes funcionaran igual però els professors demanen que tots els alumnes, mestres i pares vagin vestits amb una samarreta blanca com a forma de protesta per la política educativa del Conseller d'Educació, Ernest Maragall. Aquesta iniciativa de la vaga blanca és seguida en aquests moments per moltes altres escoles de Catalunya.

A la imatge, l'hospital de Puigcerdà

diumenge, 6 de juny del 2010

Els treballadors de l'Ajuntament de Puigcerdà no s'uneixen a la vaga de funcionaris

Els treballadors de l'Ajuntament de Puigcerdà han decidit no unir-se a la vaga de funcionaris, prevista per aquest dimarts. Han emès un comunicat on donen suport a la protesta, però diuen que no s'hi afegiran "per no perjudicar el funcionament municipal".

En el comunicat asseguren que "els treballadors i l’equip de Govern de l’Ajuntament de Puigcerdà, després d’haver-nos reunit, expressem el nostre desacord amb el Govern Espanyol sobre el decret promulgat", i continua assegurant que "l’Ajuntament de Puigcerdà disposa d’una bona salut financera que no impedeix pagar les nòmines dels treballadors, i l’endeutament d’aquest consistori està per sota dels paràmetres legals".

És per això, continuen, que "els treballadors, l’alcalde i els regidors de l’equip de Govern fem constar el nostre desacord i la nostra indignació amb el “decretazo”, i considerem que els habitants de Puigcerdà no han de patir les conseqüències de la mala gestió del Govern Espanyol". Per tant, finalitzen, "hem acordat solidaritzar-nos amb els nostres companys, però no fer vaga, convocada pel 8 de juny, per no perjudicar el funcionament municipal".

A la imatge, l'ajuntament de Puigcerdà

dimecres, 2 de juny del 2010

La Comunitat de Comunes vol mantenir oberta almenys dos anys l'estació de Portè

El president de la Comunitat de Comunes Pirineus-Cerdanya, George Armengol, ha assegurat que intentaran que l'estació de Portè-Pimorent es pugui mantenir oberta almenys dos anys. L'objectiu és aguantar fins que aparegui algú disposat a comprar-la i a fer-la revifar.

George Armengol ha fet aquestes declaracions a l'espai l'Hora L de Ràdio Pirineus, i ha assegurat que és important que no es tanqui cap estació de Cerdanya, perquè "per cada euro que deixa un esquiador en una estació de la comarca, el comerç local en guanya deu".

En el mateix espai, Armengol ha parlat de la necessitat de crear una promoció turística conjunta entre l'Alta i la Baixa Cerdanya, perquè al cap i a la fi el que es promociona tant a l'Estat espanyol com francès és la "marca Cerdanya".

A la imatge, un dels accessos a l'estació de Portè