La societat civil de Puigcerdà ha iniciat un procés per tal de recuperar l'estàtua del general Cabrinetty. El monument va ser dinamitat pels anarquistes l'any 1936, i ara 6 associacions de la Vila -el Grup de Recerca de Cerdanya, l'Institut d'Estudis Ceretans, Amics de Cerdanya, Aucer, Juventuts Musicals de Cerdanya i l'Associació de Comerciants de Puigcerdà- s'han unit per refer-la. La iniciativa es va presentar ahir al vespre al Museu Cerdà davant mig centenar de persones.
Cabrinetty va ser un general progressista que va defensar Puigcerdà dels atacts carlins del 10 d'abril de 1873. Per als impulsors de la iniciativa, aquest militar és un símbol que uneix a tots els puigcerdanencs, i per això creuen que la idea pot tirar endavant. L'antiga estàtua estava ubicada en una plaça que actualment duu el nom de Cabrinetty. Joan Manel Casanovas, un dels impulsors de la iniciativa, destaca que el moment de fer-ho és ara, ja que "en breu començarà la remodelació de la plaça i a més, encara hi ha força memòria històrica i molts puigcerdanencs i puigcerdanenques recorden el que signifiquen els fets del 10 d'abril, per tant és ara o mai".
Per la seva banda, Enric Quílez, president del Grup de Recerca, i un altre dels impulsors de la iniciativa, va destacar que "a Cerdanya, i arreu en general, ens fan falta símbols unitaris, i la figura de Cabrinetty n'és un". A més, Quílez va remarcar el fet que "a Puigcerdà no disposem de massa elements arquitectònics destacables, i aquesta estàtua podria ser també un reclam turístic".
L'estàtua, que pot costar entre 30.000 i 60.000 euros -depenent de si es fa de bronze, més barat, o de pedra, més car- es pagarà per subscipció popular. Tot i això, l'Àrea de Cultura de l'ajuntament de Puigcerdà ja anunciat que donarà el tret de sortida i aportarà els primers diners. La setmana que ve s'habilitarà un número de compte bancari perquè tothom qui ho desitji pugui fer la seva contribució.
A la imatge, els impulsors de la iniciativa en l'acte de presentació d'ahir, davant l'únic fragment que queda de l'antiga estàtua
el que no entenc es on es col·locarà aquesta escultura, ja que l'ajuntament va declara de bon començament que no la pagava el consistori perquè no sabien on posicionar-la dintre de la Plaça Cabrinetty.
ResponEliminaAquesta és una iniciativa cívica, cultural i política que honora la Cerdanya, Puigcerdà i el cerdanyisme col·lectiu. I crec que el seu lloc és la plaça que porta el seu nom.
ResponEliminaEl símbol de Cabrinetty representa la llibertat i un sentit històric de llibertat. No en va i segurament no és casualitat que les dues estàtues de Cabrinetty i de Rafel Casanova fossin realitzades pel mateix escultor Rossend Nobas. Per mi em sembla que es pot identificar els dos personatges i que tenen un alt valor històric a favor del país.
Una col·lecta pública encara té un alt sentit de ciutadania i de consciència d'identitat per aquesta ciutat del Pirineu que és Puigcerdà, capital d'aquest petit país cerdà.
Benvinguda sigui la idea pel que fa al que simbolitza i a no esperar a que les autoritats siguin les que sempre tinguin el dret a decidir.
ResponEliminaEl nostre país ha de recular bastant en el temps per trobar militars amb els que trobar-se majoritàriament identificats, encara que calgui pouar al segle XIX, a excepció de l'avi al segle XX.
No faig una critica a aquesta idea, de fet m'agrada i penso contribuir en el que pugi, el que m'agradaria saber es això, que abans de la proposta de remodelació de la Plaça Cabrinetty, el consistori va dir que no es faria la escultura perquè volien deixar el terreny lliure "d'obstacles". L'únic que m'agradaria saber es la situació de l'estàtua i com s'ha negociat amb l'ajuntament la seva col·locació.
ResponEliminaPel que s'ha dit fins ara, l'estàtua es col·locarà en una cantonada de la remodelada plaça, per tal de deixar-ne lliure la part central.
ResponElimina