dimarts, 3 de novembre del 2009

El Consell Comarcal aprova adherir-se a l'Associació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya

El ple del Consell Comarcal d'ahir al vespre va aprovar l'adhesió d'aquest òrgan a l'Associació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya. Aqust ens transfronterer ha de servir d'estructura jurídica perquè el Consell Comarcal de la Baixa Cerdanya i la Comunitat de Comunes de l'Alta Cerdanya puguin dur a terme projectes en comú.

Segons els president del Consell Comarcal, Esteve Maurell, aquesta Associació ha de servir per impulsar accions de cooperació transfronterera "en l'àmbit turístic, ja sigui en l'elaboració de rutes de senderisme per tota la comarca, o de descobriment patrimonial". A més, l'òrgan també ha de servir per potenciar activitats que ja es duen a terme, com la Diada de Cerdanya o el Dia de l'arbre. Maurell també destaca la utilitat de l'Associació "en el tema estrella: l'escorxador transfronterer que s'ha de començar a fer d'aquí un any, aproximadament". L'objcetiu, segons Maurell, és el de caminar cap una Cerdanya "europea i sense fronteres".

Aquesta unió entre els òrgans de l'Alta i la Baixa Cerdanya que, si no hi ha canvis, tindrà la seu a Sallagosa, serà la primera que es fa entre els Estats espanyol i francès. Ara, tant el Consell Comarcal com la Comunitat de Comunes estan a l'espera que Madrid i Paris hi donin el vist-i-plau.

A la imatge, un ple al Consell Comarcal

1 comentari:

  1. Vet aquí una altre notícia en la línia avançada que va propiciar l'acord de la Diada de la Cerdanya, respecta de la formació del Consell General de la Cerdanya, on hi són representats tots els municipis cerdans o les agrupacions de municipis en algún cas. Ara el que en podriem dir els dos Consell comarcals de la mateixa comarca històrica i geogràfica uneixen els esforços de cara a presentar-se com a unitat europea.
    En tots dos casos són estructures federalistes més enllà del que disposava el Tractat dels Pirineus (ara fa 35O anys), i pot semblar una simple superestructura política en el cas comarcal i lliure en el cas municipal, tenint en compte que la comarcal a Catalunya no hi són representats tots els ajuntaments.
    Aquesta nova situació equilibra el pes de la Cerdanya tant a Catalunya com al departament dels Pirineus orientals i l'Ariège. Però sobretot permet visualitzar que la Cerdanya com a unitat geogràfica, natural i lingüística (salvant els problemes que el Grup de Recerca de la Cerdanya va analitzar fa poc en un debat obert i que aquests blogs se'n va fer ressó), és una realitat. Què farà? Ja ho veurem, però em sembla que és important, de moment organitzar-se i proposar polítiques d'interès per àmbdues parts d'aquest nou "tractat modern dels Pirineus".
    Tenim potser una visió massa plana per interpretar que aquestes supererstructures socials comarcals poden ser un element de regeneració d'unitat i d'un abast que pot anar més enllà de la simple germanor intercomarcal.
    El que caldrà examinar és el seu abast i la seva eficàcia, si és que prospera i no queda com a simple punt de reunions. I per a una nova estructura supercomarcal com sería la Vegueria, quín paper hi tindrà aquest dos Consells?. Vet aquí aquestes reflexions que jo m'he fet en el moment que potser la futura Veguería, sí que s'haurà de denominar per inclou-re-hi aquests projectes de comarca europea, com la Vegueria de l'Alt Pirineu, la Cerdanya i l'Arán.

    ResponElimina