dilluns, 22 de març del 2010

Cerdanya es convertirà en un "laboratori" d'anàlisi de les relacions frontereres

Els organitzadors del congrés internacional "Observar les fronteres, veure el món" han fet un molt bon balanç de l'activitat. Al llarg d'aquest cap de setmana, Puigcerdà, Bellver i Llívia han acollit un seguit de ponències i taules rodones on s'ha analitzat la frontera a l'Europa del segle XXI des d'àmbits tant diversos com l'economia, la filosofia o l'art.

Óscar Jané, un dels organitzadors del Congrés, assegura que "hem pogut demostrar que des del propi lloc on hi ha una realitat fronterera, i més en un lloc com Cerdanya que és un dels casos més excepcionals, ja que no és un arquetip de frontera sinó que s'ha anat fent com en un laboratori, es pot crear precisament un laboratori de reflexió transfronerera".

Així doncs, la idea és que cada any o cada dos anys Cerdanya aculli experts d'arreu del món per discutir i analitzar com s'estan vivint les qüestions fronteres a nivell europeu. Això pot servir per trobar solucions a possibles conflictes o donar idees per potenciar econòmicament una zona.

Al congrés d'enguany s'hi han inscrit 130 persones, moltes d'elles provinents de la Catalunya Nord. Per Joan Resina, professor de la universitat nord-americana d'Stanford i un dels ponents del congrés, això "confirma el fet que la frontera es veu cada vegada menys com una ratlla que separa. A més, demostra que hi ha molta proximitat en termes intel·lectuals i, particularment a Cerdanya, es percep un retorn a una mena de comunitat sociològica i econòmica comuna".

A la imatge, el conseller Jordi Ausàs i l'alcalde de Bellver, Xavier Porta, durant la presentació de la jornada de dissabte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada