dimecres, 24 de març del 2010

La Seu ret homenatge als represaliats pel franquisme a l'Alt Urgell i Cerdanya

La sala Sant Domènec de La Seu d'Urgell va ser la seu, ahir al vespre, de l'acte d'homenatge als represaliats pel franquisme de les comarques de l'Alt Urgell i Cerdanya. Estava organitzat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat.

L'acte va comptar amb la presència de veïns de les dues comarques que van patir la repressió franquista per les seves idees polítiques. La historiadora de Travesseres, Sol Gasch, va oferir una conferència on va repassar els dos tipus de repressió que va dur a terme el franquisme: el de la més immediata post-guerra i el del tardo-franquisme. Un dels testimonis d'aquesta darrera repressió va ser el veí de La Seu, Jordi Mas, que va explicar la seva experiència, incloent-hi l'exili i el pas per la presó. Mas va agraïr l'acte, però va destacar que "arriba massa tard".

També hi va ser el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, que va qualificar l'homenatge com un acte de justícia social i de reconeixement a unes persones que van plantar cara a la dictadura i van lluitar per la democràcia. Entre els assistents també hi havia representants polítics d'ajuntaments cerdans, com el de Bellver o el de Montellà i Martinet.

Durant l'acte també es va lliurar un diploma de reconeixement als represaliats presents a la sala. El d'ahir al vespre s’emmarca en el programa de 24 homenatges que la Generalitat celebra a tot Catalunya, per tal de reconeixer a les víctimes de la repressió franquista.


A la imatge, el grup d'homenatjats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada