divendres, 11 de setembre del 2009

Martinet acull la presentació d'un treball de recerca sobre la toponímia del municipi

L'Ajuntament de Montellà i Martinet ha acollit aquesta tarda la presentació del treball de recerca titulat "Recull toponímic del terme de Montellà i Martinet", que ha estat elaborat per l'exalumna de l'IES Pere Borrell de Puigcerdà, Hawah Rosell. El treball, elaborat l'any passat, ha estat premiat a més per la Universitat de Girona.

Durant l'acte, que ha aplegat una trentena de persones, l'autora ha explicat els detalls de la seva investigació. Ha assegurat que, per diferents motius, "ja no hi ha la necessitat de definir tant els punts i els noms del territori, i això fa que la toponímia es vagi perdent". Tot plegat "provoca una important pèrdua del patrimoni històric i de l'entorn natural".

Per tal de dur a terme el treball Rosell ha explicat que va fer un seguit d'enquestes a diferents persones del municipi, i va comptar amb l'ajuda de gent gran. Entre d'altres coses, del treball n'ha sortit un mapa cartogràfic del municipi de Montellà i Martinet, amb tota la toponímia recollida. Per Rosell, una de les satisfaccions que li ha aportat el treball és saber que s'ha assegurat el coneixement de la toponímia del municipi.

Abans de la seva presentació, ha intervingut l'historiador Enric Xargai, que ha destacat la necessitat de fixar la toponímia, perquè, si no, es perdrà. "La que ara recordem, l'hem de fixar, i si podem recuperar l'antiga, encara millor", ha afegit. Xargai, a més, ha demanat que la feina feta per Hawah Rosell sigui recollida per les administracions, i s'inclogui a l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

A la imatge, un moment de la presentació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada