diumenge, 20 de setembre del 2009

Estavar pren el relleu de Bolvir i organitzarà la vint-i-vuitena Diada de Cerdanya

Estavar ha estat el poble elegit per organitzar la Diada de Cerdanya de l'any que ve. Aquesta tarda, l'alcalde de Bolvir, Bartumeu Baqué, ha passat el testimoni a Laurent Leygue, regidor d'Estavar, que ha convidat a tothom a assitir-hi, i ha assegurat que intentaran organitzar la vint-i-vuitena edició de la Diada de Cerdanya "tant bé com ho han fet a Bolvir".

A més, en aquesta segona jornada de la Diada, una trentena d'alcaldes han signat l'acord per a la constitució de l'Assamblea General de Cerdanya que aplegarà tots els municipis ceretans, i que es regirà per uns Estatuts que encara s'han d'aprovar. En aquest sentit, Bartumeu Baqué ha assegurat que s'anirà a buscar els alcaldes de l'Alta i la Baixa Cerdanya que no han assistit als actes d'avui, perquè també s'afegeixin a l'acord "i així, ningú se'n senti exclòs". La creació de l'Assamblea General de Cerdanya és un dels punts que ja recollia el Manifest de Font-Romeu, firmat per un grup d'alcaldes cerdans el setembre del 1998.

Entre els actes d'avui hi havia un dinar, on hi han assitit unes 300 persones, entre les que hi havia la majoria d'alcaldes de la comarca, el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Esteve Maurell, el president del Conseil General de Cerdagne, George Armengol, el Síndic General d'Andorra, Josep Dellarès, l'Eurodiputada francesa, Maria Teresa Sànchez o el Conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que ha destacat l'esforç dels cerdans per unir-se "tot i el mutilament que han patit històricament, dividits entre l'Estat francès i l'espanyol, i entre la província de Lleida i de Girona".

A la imatge, el moment del traspàs del testimoni, entre Baqué i Leygue

2 comentaris:

  1. Si la reivindicació històrica d'unitat cerdana s'ha mantingut durant tant de temps, potser és perquè hi haavia una necessitat històrica i socioeconòmica latent. Aquesta Consell o Assemblea general de la Cerdanya és un gran pas endavant. malgrat algú li sembli de poca volada i carrincló. Es veurà, és clar. Precisament una de les institucions que li dona suport i l'ha promoguda és l'Institut d'Estudis Ceretans, que precisament ara ja treballa en tot l'àmbit cerdà, vull dir a una i altre banda, perquè n'ha creat l'instrument. Aquest C onsell, representatiu és l'instrument d'actuació federalitzant que pot salvar les distsàncies, les ratlles, les llengües. Per fer un comentari una mica aproximat s'hi ha d'haver estat, escoltat i per decomptat tenir un punt de possibilisme polític...
    Si algún membre de l'IEC no està d'acord amb la política que s'hi fa sempre té la possibilitat de dir-ho, de discrepar-ne, i en darrer terme de donar-se de baixa. Jo no en sóc pas. Però el pas que s'ha fet a la Diada de la Cerdanya i la signatura a Bolvir per la creació d'un organisme que és associatiu, i per tant no és un instrument de cap partir, ni de cap ajuntament pot iniciar un sentiment i unes polítiques que poden fer canviar moltes coses a la Cerdanya.

    ResponElimina
  2. Gràcies pels teus comentaris, Alfred. Veure que hi ha resposta dels lectors anima força de cara a continuar el blog!

    ResponElimina