divendres, 2 d’octubre del 2009

Cerdanya és l'escenari d'una pel·lícula que es presentarà al festival de Sitges

La productora audiovisual “Jacs and films”, de La Seu d’Urgell està a punt d'acabar el rodatge d’un llargmetratge titulat “El que llama desde el umbral”. El seu objectiu és presentar-lo tant al festival de Sitges com en altres festival de l’Estat espanyol. La pel·lícula està ambientada únicament en el Pirineu, i les seves localitzacions es reparteixen entre Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà.

El film narra la història d’un home que produeix un programa en un canal comarcal del Pirineu, dedicat a emetre pel·lícules de terror antigues. La feina l’absorbeix tant que un dia decideix començar a produïr les seves pròpies pel·lícules de terror. Per poder-s’hi dedicar amb tranquilitat, lloga una casa en un petit poble, i a partir d’aquí es desencadena tota una història plena d’intriga. A la realitat, la ciutat on treballa el protagonista, no és altra que La Seu d’Urgell, i el poble on es retira a produïr la seva primera pel·lícula, Estana, ja a Cerdanya. A més d’aquests dos llocs, també apareixen a la pel·lícula pobles i paratges com Cabó, Tuixent –on la pel·lícula s’apropa al mon de les Trementinaires- o el santuari de Bastanist, també a Cerdanya.

El director de la pel·lícula, Albert Crespo, destaca que un dels objectius és el de potenciar el Pirineu com a lloc per fer-hi cinema, i fer-ho des del Pirineu, és a dir, amb gent d’aquí. “Al Pirineu no s’hi ha fet gaire cine, i el que s’ha fet, ha vingut de fora”, assegura. “Aquesta pel·lícula, en canvi, dóna l’oportunitat de fer cinema a actors d’aquí dalt”, afegeix. El repertori està fomat per 6 actors, dos dels quals formen part del grup de teatre de La Seu d’Urgell, “Estripagecs”. Un d’ells és el director de la companyia, Toni Rabassa, que valora molt positivament aquesta oportunitat. “És molt interessant poder participar-hi, perquè no hi ha gaire gent per aquí que faci cine”, assegura.

El rodatge de “El que llama desde el umbral” va començar a mitjans de setembre i, segons Crespo, “encara falten ben bé dos mesos més de post-producció”. A l’hora de gravar la pel·lícula, la productora ha rebut diverses col·laboracions, com la del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, la del Museu de les Trementinaires de Tuixent, o la del Santuari de Bastanist. Tot i això, el finançament ha sortit exclusivament de les seves butxaques. “Aquest és un altre dels missatges que es vol donar amb la pel·lícula, que no calen pressupostos milionaris per fer cinema, ni al Pirineu ni enlloc”; assegura Crespo. “Amb una mica de recursos, i sobretot amb moltes ganes, es pot tirar endavant”, afegeix.

La pel·lícula es presentarà al festival de Sitges de l’any que ve. “La intenció era presentar-la aquest any, però el rodatge s’ha endarrerit, i ja no hi serem a temps”, assegura Crespo. Tot i això, cal destacar que abans de participar al festival, el film haurà de passar una selecció prèvia. “La idea, a més, és presentar-la en altres festivals de l’Estat espanyol, i aquest és el motiu pel qual s’està rodant en castellà”, remarca el director. Aquest serà el primer llargmetratge que produeix Jacs and Films, però abans ja havia rodat alguns curtmetratges, i un d’ells es va presentar l’any passat a la Mostra de Joves Creadors Andorrans.

A la imatge, un moment del rodatge, a Estana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada