divendres, 17 de setembre del 2010

El turó de Montlleó, a Prats, va ser el primer assentament humà estable de Cerdanya

El turó de Montlleó, situat entre Baltarga i Prats, al costat del coll de Saig, va ser el primer indret de Cerdanya on hi va haver un assentament humà estable. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat l’equip d’arqueòlegs que excaven en aquest jaciment paleolític.

Les excavacions fetes fins ara donaven a entendre que un grup de caçadors-recolectors hi havien estat en més d’una ocasió fa 19.000 anys. Ara els arqueòlegs han pogut determinar que no només hi van estar de pas, sinó que s’hi van establir de forma continuada. L’elecció del turó de Montlleó no és casual, i es que es tracta d’un dels millors indrets de guaita de la vall, ja que es pot controlar des del coll de la Perxa fins el forat de la Seu.

Una altra de les conclusions a què ha arribat aquest equip d’arqueòlegs és que el Pirineu no era una frontera. Així doncs, si actualment les divisions administratives fan que concebem la serralada pirinenca com una zona de divisió entre els estats espanyol i francès, en l’època dels primers pobladors estables a la Cerdanya, això no era així, sinó que es tractava d'un lloc de pas, d'unió.

En aquesta nova campanya, que s’ha fet durant el mes de setembre, els arqueòlegs han fet una excavació en profunditat. Això ha permès treure a la llum restes dels animals que caçaven, com ara cavalls i cérvols salvatges, així com objectes i eines diverses. Les campanyes d’excavacions al turó de Montlleó es venen fent des de l’any 2000 i tenen una durada de 3 setmanes cada any. En aquesta ocasió, la quinzena d’arqueòlegs i estudiants d’arqueologia que hi estan treballant procedeixen de les universitats de Barcelona i de Tolosa.

Els arqueòlegs, a Montlleó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada