divendres, 9 d’octubre del 2009

Puigcerdà serà la seu d'un Centre d'Acollida Turística que explicarà el Tractat dels Pirineus

Puigcerdà serà la seu d’un dels deu Centres d’Acollida Turística (CAT) que està preparant la Generalitat. En aquest cas, la seva funció serà la d’explicar en profunditat el Tractat dels Pirineus i les seves conseqüències. El conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, ha visitat avui l’estat de les obres, que s'haurien d'acabar abans de finals de legislatura.

Els CAT no serviran només per oferir informació sobre la comarca, sinó que volen ser una atracció turística en sí mateixa, oferint continguts culturals i històrics. També s'hi vendran productes artesanals de la zona, per tal de potenciar-los.

Pel que fa a la temàtica del centre, el conseller Huguet destaca que era evident que havia de girar al voltant del Tractat dels Pirineus. "En cada CAT ens hem volgut centrar en una característica cultural o històrica de la zona, i en el cas de Puigcerdà, hem triat el Tractat dels Pirineus, ja que va ser fruït d'una guerra internacional, i per tant pot interessar no només al públic espanyol i francès, sinó al d'altres països, ja que en la guerra hi va haver altres potències implicades", ha assegurat.

El CAT s'està construïnt al carrer Pic d'Eina, al costat de la carretera que uneix Puigcerdà amb La Guingueta d'Ix (Bourg-Madame). L'alcalde de la Vila, Joan Planella, ha destacat que s'ha triat aquesta ubicació precisament perquè és molt visible des de la carretera que uneix les dues cerdanyes. "Dues cerdanyes que tot i estar separades per una frontera, en són una de sola", ha puntualitzat.

Huguet ha aprofitat la visita a la Cerdanya per tancar un acord amb l’Ajuntament de Llívia, per tal de crear un centre d’informació i interpretació sobre el Comptat de Cerdanya i la figura de l’Abat Oliva.

A la imatge, Planella i Huguet, durant la visita d'obres

1 comentari:

  1. Em sambla molt interessant aquesta iniciativa, si més no, perquè pot potenciar (a poc a poc) el coneixement històric en que es troba la C erdanya, explicant la seva divisió, i alhora intentant enfortir els llaços de les dues cerdanyes, tant a nivell institucional com entre municipis i ciutadà. Ben pensat pot oferir explicacions de caire històric, vull dir, el Tractat dels Pirineus, la seves repercusions a través dels segles, la voluntat de tots els municipis a establir una base sòlida que serveixi per superar la divisió, i això sembla que comença a caminar amb el Consell General de la Cerdanya. En definitiva un punt divulgatiu que expressi la voluntat de fer veure l'absurd d'una divisió de la comarca entre dos estats,
    I també, les conseqüències econòmiques durant aquests dos segles i mig de tenir la ratlla, i com els cerdans han treballat i viscut, considerant que aquesta partició no ha mermat (salvant les distànices) la voluntat de seniment unitari comarcal, malgrat la pertinença a dos estats diferents.
    També és necessari explicar la frontera en funció d'altres paràmetres com poden ser les guerres carlines a la Cerdanya, la revolució social i la guerra civil a la comarca, què va significar i còm i molts altres elements històrics que poden interessar que visiti aquesta mostra permanent. Per als historiadors és una bona oportunitat.
    Tor el resta forma part d'un conjunt que pot potenciar el sentiment comarcal d'unitat, de llengua, de sentiments. A la fi la Cerdanya , també és un Pais del Pirineu. petit èrò Pais.

    ResponElimina