dissabte, 31 d’octubre del 2009

Puigcerdà recupera la Nit d'ànimes, una festa molt arrelada per Tots Sants que s'havia perdut

El Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) ha recuperat aquest any la celebració de la Nit d'Ànimes. Es tracta d'una tradició catalana molt arrelada a Cerdanya,que s'havia perdut fa anys. A partir de les 18:00 hores, membres del GRC, ajudats per actors locals recorreran els carrers de la Vila amb l'objectiu d'espantar els nens.

Així doncs, tal i com afirmen des del Grup "els Espantanens són uns personatges típics del folklore europeu que es fan servir per espantar la mainada dient-los que si no es porten bé, vindrà tal o qual espantanens (com l'home del sac o el Papus) i se l'endurà". Alguns dels personatges que s'escenificaran són originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d'Urtx), la Nit (Meranges) o en Papassa (Urús, Bellver), que són els que enguany es recuperaran.

En Rosegacebes és una ànima errant que quan era mortal es dedicava a robar les cebes d'un veí. Un dia, el veí, empipat que li robessin a l'hort el va maleir per tota l'eternitat i el malefici va tenir efecte, restant obligat a vagar per tota l'eternitat com una ànima en pena.

En Papassa és un gegant horrible, basat en el Papus. Va encaputxat, amb un cucurutxo per barret i una capa negra. Només se li veuen els ulls. La Nit va tota de negre i habita els cims de Meranges, va tota desgrenyada i arrugada i es diverteix turmentant les criatures.

A més d"'espantar" els nens pels carrers, els Espantanens també atendran a domicili a aquells pares amb nens que hagin facilitat la seva adreça amb antelació.

1 comentari:

  1. Una llàstima que no pogués anar a Puigcerdà a veure aquesta fantástica "Nit d'Ànimes", però justament al barri de les Corts de Barcelona també la van fer, tot i que a petita escala.

    Gràcies per la descripció, és molt bona, desitjo que també t'interessi el meu blog.

    Una abraçada :)

    L'imperdible de ℓ'Àηimα

    ResponElimina